Starbucks gaat koffie verkopen in Amerikaans natuurpark
Eerst een koffie drinken, dan El Capitan beklimmen?

De plannen van Starbucks om een vestiging te openen in Yosemite National Park in Californië stuiten op verzet. ‘Multinationals hebben geen plaats in onze natuurparken.’

Een Starbucks op elke straathoek is een vertrouwd beeld geworden, maar dat er straks ook een vestiging zou openen in Yosemite Valley Lodge vinden heel wat Amerikanen allesbehalve een goed idee. De petitie ‘Stop Starbucks in Yosemite’ telt al meer dan tienduizend handtekeningen.

‘Multinationals hebben geen plaats in onze natuurparken’, klinkt het. ‘Yosemite zal zijn eigenheid verliezen en moeilijker te onderscheiden zijn van een chaotisch en druk commercieel centrum. Het creëert bovendien een hellend vlak. Waar eindigt zoiets?’ De initiatiefnemers vinden het vooral frappant dat ze de goedkeuring voor zo’n ‘ingrijpende beslissing’ moesten vernemen via vacatures.

Volgens de marketingmanager van Yosemite, een van de bekendste nationale parken in de VS, zal de petitie echter weinig uithalen. ‘We willen de bezoekerservaring optimaliseren. Dit is slechts een van de vele verbeteringen die we de komende jaren zullen uitvoeren’, vertelde Lisa Cesaro aan de lokale krant The Fresno Bee.