Ryanair past opnieuw de spelregels rond de handbagage aan: dit verandert er
Foto: CLODAGH KILCOYNE

Bij lagekostenmaatschappij Ryanair zullen enkele nieuwe regels in werking treden op 15 januari, zo meldt het bedrijf. Enkele grote pluspunten van de handbagage verdwijnen, aangezien er meer koffers in de laadruimte zullen zitten tijdens de duur van de reis.

Reizen met handbagage heeft twee grote voordelen. Enerzijds kan een reiziger zo in het vliegtuig meteen aan zijn of haar spullen. Handig wanneer je boeken, laptops of andere bezigheden meeneemt, om je niet te vervelen tijdens de vlucht. Anderzijds moeten klanten die enkel handbagage vliegen nooit wachten op hun spullen, in tegenstelling tot diegene die ook een grote koffer in de laadruimte lieten plaatsen. Die moeten immers nog even geduld hebben, voordat hun bezittingen van de band afrollen.

Priority Boarding

Bij Ryanair was dat tot nu toe gratis: zowel een klein koffertje als een handtas mochten zonder bij te betalen mee met de reiziger in het vliegtuig. Nu gaat de lagekostenmaatschappij echter een extra toeslag aanrekenen voor de reizigers die hun grote handbagage meenemen in de cabine. Wie zichzelf promoveert tot ‘priority boarding’ mag de twee stuks nog bij zich houden. Dat kost 5 euro als je dat doet tijdens het boeken, 6 euro als je wacht tot twee uur voor de vlucht. Wie niets wil bijbetalen zal zijn trolley moeten meegeven voor in de laadruimte.

Met die maatregel wil Ryanair het in- en uitstappen vlotter laten verlopen. Dat zou ervoor zorgen dat er minder vertragingen zijn. En het levert natuurlijk ook extra geld op. Bij de ‘priority boarding’ komt nog één extra voordeel: reizigers kunnen hun stoel dan ook reserveren en zijn zo zeker van een plaatsje naast hun metgezellen.

Vanaf 15 januari

In de nieuwe bagageregels staat één opvallende prijsreductie: het meenemen van een ingecheckte koffer zal geen 35 euro meer kosten maar 25 euro. Ook het maximale gewicht voor die bagage gaat van 15 naar 20 kilogram.

De nieuwe maatregelen gaan in vanaf 15 januari. Oorspronkelijk plande de luchtvaartmaatschappij om al vanaf november de bagageregels aan te passen, maar het bedrijf wilde ‘haar klanten meer tijd geven om zich aan te passen, zeker tijdens de drukke kerstperiode.’