Vijf nieuwste snufjes op Autosalon
Foto: rr

Het Autosalon biedt de constructeurs de kans om nieuwe technologieën te tonen. Meestal in eerste instantie alleen beschikbaar op de duurdere modellen. Later vinden ze hun weg naar de meer betaalbare versies.

Dit is de top-vijf van nieuwe technologieën die u vanaf vrijdag op het Autosalon kan bekijken:

1. Semi-autonoom rijden

Het duurt misschien nog tien jaar voor de volledig zelfrijdende auto op onze wegen bolt, maar heel wat auto’s, onder meer in de Volkswagen-groep, bij BMW, Mercedes en Volvo, zijn nu al voorzien van zelfrijdende functies. Fileassistentie bedient in files de remmen, het gaspedaal en het stuur. Je handen en aandacht zijn weliswaar nog steeds nodig.

2. Laserkoplampen

De laatste jaren investeerden constructeurs heel wat in nieuwe lichttechnologie: eerst waren er de halogeenkoplampen, daarna xenonlichten, en dan ledkoplampen. Vandaag doet lasertechnologie zijn intrede, bijvoorbeeld bij Audi en BMW. Die verlicht de weg met dezelfde kracht als daglicht.

3. Inductieladen voor smartphone

Gedaan met een leeglopende batterij en een onbehouwen kabel in je auto: met inductieladen hoef je je smartphone alleen maar op het plaatje te leggen dat daarvoor voorzien is. Op dit moment zijn nog maar weinig smartphones compatibel met deze technologie.

4. Parkeren op afstandsbediening

Parkeerassistentie neemt de bediening van je auto over om hem te parkeren in een ruimte die door de auto als groot genoeg werd gedetecteerd. Maar bij BMW en Mercedes kan dat ook vanop afstand, zonder dat je in de auto hoeft te zitten. Met je smartphone als afstandsbediening kan je je auto parkeren terwijl je ernaast staat. Voorlopig is Mercedes de enige constructeur die de technologie aanbiedt waarbij je de wielen ook vanop afstand kunt doen draaien.

5. Polsband

Bij de Land Rover Discovery kunnen mountainbikers, kajakkers en andere sportievelingen een polsband gebruiken als sleutel. Die is waterdicht, wordt opgeladen in de auto en kan je gebruiken om de auto te sluiten zonder dat je daarvoor iets speciaals moet doen.