Kies positief: 30 dagen zonder klagen!
Foto: istock/getty

Vlamingen vinden elke dag wel een reden tot klagen. Toch moet het maar eens dertig dagen zonder kunnen, vinden Isabelle Gonnissen (43) en Greet Van Hecke (46).

Een aantal weken per jaar één specifiek doel nastreven en daarmee je leven beteren, dat was het opzet van onder meer ‘Dagen Zonder Vlees’ en ‘Tournée Minérale’. Maar behalve overdadig vlees of alcohol consumeren, is er nog iets waar Vlamingen goed in zijn: overdadig klagen, en ook dat is ongezond.

Dus moeten we met zijn allen maar eens proberen om dertig dagen lang niet te klagen. Dat idee kwam opborrelen toen Isabelle Gonnissen, het brein achter ‘MyJobisTop’, in april van 2017 Greet Van Hecke ontmoette, die al twintig jaar actief is in de training-, consultant- en coachingwereld. Samen willen ze mensen alert maken ‘op het feit dat je altijd de keuze hebt om positief te kijken naar de gebeurtenissen op je pad,’ klinkt het, ‘en dat klagen op zich, en dan vooral blijven klagen over dezelfde thema’s, geen oplossing biedt'.

De actie gaat nu maandag van start. Dan is het ‘blue monday’, ook wel de ‘meest deprimerende dag van het jaar’ genoemd. Ze loopt tot Valentijn. Deelnemen kan door de Facebookpagina van het initiatief te liken en door elke dag een opdracht uit te voeren.

Bekende gezichten als Geena Lisa en Delfine Persoon hebben als ‘ambassadeurs’ hun schouders al onder de actie gezet. Ook minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) liet weten de campagne te steunen. ‘Mentale fitheid is van groot belang om goed te functioneren’, zegt hij in Het Nieuwsblad. ‘Laat deze campagne voor iedereen een duwtje in de rug zijn.’