96ste Autosalon kleurt wat groener
Vorig jaar trok het Autosalon 430.000 bezoekers. Foto: put

Vrijdag opent het 96ste Autosalon zijn deuren voor het grote publiek. De autoconstructeurs wijzen de naar verwachting meer dan 400.000 bezoekers ook op formules van duurzame mobiliteit, zoals autodelen.

Auto- en motorliefhebbers kunnen van vrijdag 12 tot en met zondag 21 januari op de Heizel terecht voor hun jaarlijkse hoogmis, het Autosalon van Brussel. Alle automerken zijn er aanwezig om hun modellen te showen, verspreid over acht paleizen. Daarbij is het vooral uitkijken naar ‘groene’ wagens met een ‘alternatieve’ brandstof voor de klassieke diesel- en benzinemotor, zoals elektrische modellen en hybrides, auto’s op aardgas (LPG en CNG) of waterstof.

In Paleis 1 is er ruimte gemaakt voor een ‘droomgarage’ van exclusieve merken, van Aston Martin en Maserati tot Rolls Royce.

Slimme mobiliteit

Dit jaar legt de organisator van het Salon, Febiac (de federatie van de Belgische automobielindustrie), extra nadruk op ‘duurzame en slimme mobiliteit’. Voor het eerst is een volledig Heizelpaleis gewijd aan ‘alternatieve’ mobiliteitsoplossingen, zoals autodelen of fietsdelen en modern stadsvervoer met elektrische steps of monowheels. Ook de opmars van de ‘autonoom rijdende wagen’ komt aan bod.

Deze thema-expositie krijgt de naam #WeAreMobility mee en is alleen te bezoeken op de vier laatste dagen van het salon (18-21 januari).

Morgen, donderdag, wordt het salon geopend door koning Filip en zijn alleen professionals uit de autosector welkom. Vanaf vrijdag is de show open voor grote publiek.

Praktisch

De openingsuren van het Autosalon verschillen naargelang de dag: in de week zijn de deuren open van 11 tot 19 uur, in de weekends van 10 tot 19 uur. De drie traditionele nocturnes tot 22 uur zijn gepland op 12, 15 en 19 januari.

Volwassenen betalen 15 euro, kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 9 euro. Wie tickets online koopt, krijgt 1,75 euro korting. De NMBS, MIVB en Febiac bieden ook combitickets aan.

Wie aan carpooling doet, en met minimum vier personen in de auto aankomt, of wie aan autodelen doet, kan gratis parkeren.