Nieuw spoor in zaak van vermoorde rijkswachter
Foto: IF

Er is een nieuw spoor in de 22 jaar oude zaak van de vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer uit Lokeren. Net als in de zaak van de Bende van Nijvel kwam het spoor er na de ‘biecht’ van een mogelijke betrokkene, die inmiddels overleden is.

Het gerecht heeft bij een – inmiddels overleden – ex-paracommando een wapen gevonden. Mogelijk heeft het wapen te maken met de moord op Peter De ­Vleeschauwer uit Beveren. De toen 37-jarige rijkswachter werd in 1996 ontvoerd uit de kazerne van Sint-Niklaas, waar hij nachtdienst deed. Zijn lichaam werd teruggevonden in de Schelde. De man was gedood met een nekschot.

Ruim een jaar geleden zou de ex-para, Antoin G., een vriend thuis hebben uitgenodigd. Daar toonde G. de wapenkenner een pistool dat niet goed meer werkte. De vriend vroeg of hij het haperende pistool mocht kopen. ‘Antoin barstte daarop in tranen uit’, blijkt uit de getuigenis van de vriend. ‘Hij snotterde en riep: "Ik verkoop geen wapens meer. Ik heb er ooit een van de hand gedaan en daarmee hebben ze die rijkswachter vermoord".’

De vriend stapte naar de politie. Maar die hechtte weinig geloof aan de verklaring, wellicht omdat G. bekendstond als een dronkaard.

Op 7 november 2017, twee maanden geleden, overleed G. (66) plotseling. Het ging om een natuurlijke dood. De wapenkenner stapte opnieuw naar de politie en nu besliste men om een huiszoeking te doen in het huis van de ex-para. Speurders vonden er een wapen. Het is nog niet uitgemaakt of het om het moordwapen gaat.