Tom Colsoul krijgt top 10 in het vizier in Dakar 2018, baaldag voor Peter Willemsen, opgave Ramon
Tom Colsoul Foto: AP

Tom Colsoul en zijn Poolse rijder Jakub Przygonski (MINI John Coopers Works) zijn in de 3e rit van de Dakar Rally op de 9e plaats geëindigd. Een mooie prestatie waardoor ze op een zucht van de top 10 komen. Peter Willemsen en zijn Nederlandse rijder Ton Vangenugten kenden een baaldag, terwijl motorrijder Jeroen Ramon opgaf.

“Met het klassement zijn we op dit ogenblik helemaal niet bezig”, zegt Tom Colsoul. “We hebben vandaag op 80 procent gereden. Het is te dom om nu te gaan pushen. Kijk maar naar wat er met onze teamgenoot Nani Roma gebeurde.”

“Zoals ik bij aanvang van deze Dakar al zei moeten we zonder kleerscheuren tot aan de rustdag proberen te raken. Nadien kunnen we eventueel de strategie aanpassen en beginnen pushen”, zegt Colsoul.

“Vandaag ging het goed in wat toch een vrij moeilijke rit was. De navigatie was bij momenten bijzonder lastig, maar al bij al hebben we geen moeilijkheden gekend. Eén keer hebben we ons aan de kant moeten zetten omdat we lek stonden. Het wiel werd probleemloos gewisseld en in een mum van een tijd waren we opnieuw aan het rijden. We eindigen in de top 10 maar ik wil me daar helemaal nog niet op focussen. Van nu tot aan de rustdag moeten we uit trachten om uit de problemen te blijven, vermijden stil te staan en trachten niet verloren te rijden. Gewoon blijven rijden is de boodschap”, besluit Colsoul.

Probleemloze dag voor Rotsaert en co. na marathoninspanning

Steven Rotsaert, Charly Gotlib en Jan Van der Vaet (MAN) hebben er na hun calvarietocht van zondag een probleemloze derde Dakarrit opzitten. Het Belgische trio reed de 19e tijd. Na hun straftijd van eerder op de dag is het nog niet duidelijk waar ze in het algemene klassement terecht zullen komen.

Omstreeks 10u plaatselijke tijd maandagochtend kwamen Charly Gotlib en co. aan in het bivak. Meteen nadien begonnen ze aan de derde rit. Die kende een rustiger verloop dan die van zondag. “De dagen volgen elkaar in ijltempo op, maar godzijdank lijken ze gelukkig niet op elkaar”, klinkt het. “Vandaag kregen we opnieuw een pittige rit voorgeschoteld. Eentje in twee delen met opnieuw hoge duinen als rode draad. In tegenstelling tot gisteren verliep alles perfect. Op het einde van de eerste rit reden we lek, maar we konden gewoon verder rijden tot bij onze assistentietruck. Het wiel werd vervangen en we hadden ruimschoots de tijd om ons naar de start van het tweede deel te begeven. Dat tweede deel was genieten. We hadden niet het minste probleem en eindigden netjes binnen de top 20. Jammer van de 50 uur straftijd waarmee we bedacht werden. Ondanks dat is deze Dakar nog lang niet voorbij.”

Opgave Ramon

De enige Belgische motorrijder is niet meer in koers. Jeroen Ramon heeft tijdens de tweede rit noodgedwongen de handdoek gegooid. De West-Vlaming is ontgoocheld, maar heeft geen spijt van zijn deelname.

“Zoals voorspeld werd tijdens de briefing zou het voor deelnemers met een 250 cc motor bijzonder zwaar worden. De organisatoren hebben gelijk gekregen. Het was onmogelijk om met deze motor de duinen door te komen. Jammer maar helaas. Er zat niets anders op dan op te geven” zegt Jeroen Ramon.

“Blijkbaar lag achteraan de motor ook niet de juiste band op. Het is een beetje een samenloop van omstandigheden. De organisatoren wilden er dit jaar een zeer zware editie van maken. Dat speelde jammer genoeg niet in mijn voordeel. Het is wat het is. Ik heb me erbij neer gelegd. Ik reed gisteren 5 uur over 26 km. Ik stond voor een onmogelijke opdracht. Op een gegeven moment hebben we met 5 mensen enkele meters proberen vooruit te komen, maar zelfs dat lukte niet. Ik kon niet anders dan opgeven. Jammer genoeg veel te vroeg. Maar kijk, ik heb me geen pijn gedaan en ben gezond en wel, en ik heb het intussen een plaats kunnen geven”, besluit Ramon.

Baaldag Willemsen

Peter Willemsen en zijn Nederlandse rijder Ton Vangenugten leken op weg naar de ritzege, tot hun truck in het tweede deel van de rit kantelde. Truck nummer 509 eindigde als zestiende op 1 uur en 20 minuten van hun teamgenoot en ritwinnaar Villagra. In de stand zakken Vangenugten, Willemsen en Der Kinderen van de vijfde naar de achtste plaats.

“Het eerste deel van de klassementsrit verliep fantastisch” zegt Peter Willemsen. “De duinen waren prachtig, onze tijd zeer goed. We eindigden op 3” van de eerste plaats. Deel 2 verliep nog beter tot onze truck op km 114 kantelde. Een heel dom voorval waarmee we heel veel tijd verloren. Jammer, maar dit is de Dakar.”

“We hebben een hele tijd moeten wachten tot iemand ons overeind hielp. Net toen onze teammaat Ardavichus passeerde stond de vrachtwagen terug op zijn wielen. De schade aan de Iveco Powerstar bleef beperkt tot een stukje voorruit dat met tape kon worden vastgezet. De crew kwam ongeschonden uit het voorval. Wij blijven doorgaan. De snelheid zit goed net als het rijden in de duinen. Morgen gaan we er weer vol voor en proberen we wat van de verloren tijd goed te maken. Morgen wordt bijltjesdag!” klinkt het.