Twitterstorm rond nieuwe redacteur
Jihad Van Puymbroeck Foto: Joris Herregods

Een aanwerving bij de VRT doet stof opwaaien. Vooral op Twitter dan.

Kort nadat Jihad Van Puymbroeck (23) op Twitter had bekendgemaakt dat ze aan de slag gaat als ­sociale-mediaredactrice bij de VRT, kreeg ze diezelfde sociale media over zich heen. Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) reageerde al snel met: ‘Allez, laat ons hopen dat u een neutrale onafhankelijke rol zal spelen in uw nieuwe functie bij @VRT. (...) Benieuwd!’ Dat was zeer braaf in vergelijking met wat volgde.

Van Puymbroeck kwam in 2016 al in beeld toen staats­secretaris Theo Francken (N-VA) zich denigrerend uitliet over haar Twitter-naam, @Jihad--VP. Toen hij later ontdekte dat Jihad wel degelijk haar voornaam is, excuseerde hij zich. Van Puymbroecks moeder is Marokkaanse, haar vader een bekeerde Belgische moslim. Ze legde toen uit dat haar naam ‘superdiversiteit uitstraalt’.

Pas toen Twitter er gisteren lucht van kreeg dat ze in het verleden actief was bij Groen Beveren en als redactielid van KifKif, ging het hek echt van de dam. Uit rechtse en extreemrechtse hoek kwam er een massa – vaak grove – tweets. Er werd geciteerd uit wat oude tweets van Van Puymbroeck uit 2012 en 2014 zouden zijn. Daarin neemt ze de N-VA weinig subtiel op de korrel. Aangezien ze haar account gisteren vergrendelde, is niet vast te stellen of die tweets echt zijn. Er kwamen ook veel steunbetuigingen van mensen die het voor haar opnamen.

Vlaams Parlementslid ­Annick De Ridder (N-VA) is sceptisch, maar zegt geen probleem te hebben met de aanwerving ‘indien ze zich neutraal kan opstellen’. VRT-woordvoerder Hans Van Goethem zegt dat de aanwerving volledig strookt met de deontologische lijn van de VRT. ‘Alle eventuele politieke engagementen moesten vooraf worden stopgezet, en dat is gebeurd. Zij zit ook niet op de politieke redactie, maar beheert de sociale media.’

 

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig