Michel blijft regeren ‘tot einde van de legislatuur’
Premier Charles Michel Foto: BELGA

Premier Charles Michel heeft zijn engagement tegenover de regering herhaald op een receptie van Voka. ‘Ik engageer me om de economie te versterken, elke dag en elke week, tot het einde van de legislatuur in 2019’, aldus premier Michel.

Verschillende politieke partijen stuurden aan op het ontslag van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), nadat er polemiek was ontstaan omtrent de uitwijzing van Soedanezen.

Bart De Wever, voorzitter van N-VA, zei dat zijn partij uit de regering zou stappen als Theo Francken ontslagen zou worden. ‘Ik sta achter Theo en ik zal hem niet laten vallen’, aldus De Wever.

De reactie van De Wever kwam er nadat zowel Open VLD als CD&V het voorbije weekend opnieuw vraagtekens hadden geplaatst bij de positie van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De premier wijst nogmaals naar het onderzoek van het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen naar eventuele mishandeling van Soedanezen. ‘Ik ga vasthouden aan m’n eigen plan. En dat plan is heel duidelijk: een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Dan kan iedereen zijn politieke evaluatie houden’, aldus Michel.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft nu gezegd dat hij nooit om het ontslag van Francken gevraagd heeft. ‘Ik herhaal nu dat de positie van de staatssecretaris alleen afhangt van zijn persoonlijke deontologie’, aldus Beke. Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, wil vooral verder werken met de regering. ‘Wij werken verder, dat is wat de mensen van ons verwachten. Nu een regeringscrisis uitlokken, of ermee dreigen, is totaal onverantwoord. Dat is onze boodschap.’

Voka

'Jullie moeten boven de strubbelingen staan', klonk het vanuit Voka-hoek, want er is nog werk aan de winkel. 'Onze concurrentiepositie is al verbeterd, maar het is uitermate belangrijk dat de regering haar werk kan afmaken', aldus voorzitter Paul Kumpen.

'De federale en Vlaamse overheid hebben nog een belangrijk jaar voor de boeg waarin beleid moet worden gevoerd', vulde gedelegeerd bestuurder Hans Maertens aan. 'Laat ons de gunstige economische wind aangrijpen om werk te maken van een moderne arbeidsmarkt zodat we jobs kunnen creëren voor iedereen.'

Om de arbeidsmarkt te hervormen, heeft Voka een vijfpuntenplan klaar. De meeste voorstellen zijn al gekend: zo pleit Voka voor een nieuw statuut, tussen werknemer en zelfstandige in. Ook de oproep om ouderen langer aan de slag te houden, onder meer door de baremieke loonsverhogingen af te schaffen, passeerde eerder al de revue. Voka hamert ook op levenslang leren en pleit voor meer activering van werklozen. De organisatie vraagt nog maatregelen voor een beter arbeidsmobiliteit tussen de verschillende regio's, zodat bijvoorbeeld werklozen uit Henegouwen (dat kampt met een hoge werkloosheidsgraad) makkelijker vacatures kunnen invullen in West-Vlaanderen (dat de laagste werkloosheidsgraad van het land heeft).