Aantal starters  blijft groeien
Foto: fvv
In 2017 waren er opnieuw meer startende ondernemers dan het jaar voordien. Het is al het vierde recordjaar op rij.

Tot nu toe ligt het aantal starters in 2017 1,6 procent boven dat van 2016. Maar verwacht wordt dat het getal zal oplopen tot 4 procent, als alle informatie verwerkt is. Volgens zelfstandigenorganisatie NSZ waren er vorig jaar 7 procent minder starters in de horeca, maar 21 procent meer in de sector van de webwinkels. De daling in de horeca wordt toegeschreven aan onder meer de witte kassa, die het zwartwerk tegengaat, en initiatieven als Tournée Minérale. Ook de deeleconomie kan een rol spelen.  

De stijging van het aantal starters was in Wallonië groter dan in Vlaanderen en Brussel. In de hoofdstad nam het aantal starters zelfs licht af. De stijging heeft te maken met de economische hoogconjunctuur, maar NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws denkt dat ook de regeringsmaatregelen stimulerend hebben gewerkt. 

In absolute zin situeerden de meeste starters zich in de sector van de vrije beroepen. Daar werden 13.620 nieuwe ondernemingen opgericht, 13,2 procent van alle starters. Daarna komen de handel (12 procent), de dienstensector (11 procent), de bouw (10 procent) en de communicatiesector (5 procent).