‘Ik blijf mijn eigen weg gaan.’ Zo reageert premier Charles Michel op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn partij uit de regering zal stappen als Theo Francken ontslagen zou worden. Over de beschuldiging van chantage is De Wever op zijn beurt niet te spreken.

Op de nieuwjaars­receptie van de stad Antwerpen stuurde Bart De Wever geen wensen maar een ultimatum naar de federale coalitiepartners. ‘Als men aan Theo Francken vraagt om ontslag te nemen, dan zal de N-VA zich terugtrekken uit de regering. Ik sta achter Theo en ik zal hem niet laten vallen.’

De reactie van De Wever kwam er nadat zowel Open VLD als CD&V het voorbije weekend opnieuw vraagtekens hadden geplaatst bij de positie van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De Wever voert er de druk op Michel mee op, die opnieuw wordt geconfronteerd met een ultimatum uit Antwerpen, nadat De Wever eerder de kernuitstap al op de ­helling had gezet.

Michel wou zondag niet te reageren, maar deed dat maandagochtend alsnog. ‘De chantage maakt op mij geen indruk. De bedreigingen trouwens ook niet. En ook de provocatie van Eric Van Rompuy doen me niets’, zei Michel op RTL.

‘De migratiekwestie verdient veel beter dan een strijd tussen ego’s - grote of kleine’, aldus Michel. ‘Ik ga dus vasthouden aan m’n eigen plan. En dat plan is heel duidelijk: een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Dan kan iedereen zijn politieke evaluatie houden.' 

De premier benadrukt dat 'het doel van het onderzoek niet is om te weten of Theo Francken moet aftreden' maar om 'lessen te leren voor de toekomst'. Michel had dit weekend al in een interview laten noteren dat hij ‘niet naar de pijpen van de N-VA danst’.

‘Ik chanteer niemand’

Vervolgens reageerde de N-VA-voorzitter maandagochtend nog eens op de reactie van Michel. 'Ik chanteer niemand', klonk het bij de VRT. 'Ik vertolk enkel het standpunt van mijn partij.' Hij benadrukte ook nog eens dat hij geen redenen ziet om zijn staatssecretaris aan de deur te zetten.

Francken zelf reageerde maandag kort voor het partijbureau van de N-VA. 'De steun van mijn voorzitter doet deugd', zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig