De Amerikaanse presentatrice en actrice Oprah Winfrey heeft op de uitreiking van de Golden Globes in een bijzonder krachtige speech aangekondigd dat er een ‘nieuw dageraad’ is aangebroken voor meisjes en vrouwen die mishandeld worden door mannen'. Ondanks de massale vraag aan Winfrey om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen voor 2020, liet de presentatrice al weten dat ze geen ambities richting Witte Huis koestert.

In Winfreys toespraak, acht minuten lang, bracht ze hommage aan de #metoo-campagne, die opgestart werd na het schandaal rond Hollywood-producer Harvey Weinstein. De campagne zet vrouwen die het slachtoffer werden van misbruik of seksuele agressie aan om publiek te getuigen. Winfrey bracht ook een eerbetoon aan Recy Taylor, als een van de vrouwen die getuigde over het misbruik waarvan ze slachtoffer werd. De zwarte vrouw durfde het in 1944 aan om naar de politie te stappen nadat ze verkracht was door enkele blanke mannen. In december overleed ze, kort voor haar 98ste verjaardag.

‘Nieuwe dageraad’

‘Te lang werd er niet geluisterd naar vrouwen of werden ze niet geloofd als ze het aandurfden de waarheid te vertellen over brutale en machtige mannen’, zei Winfrey. ‘Maar hun tijd zit er op’ - een zin die ze nog twee keer zou herhalen. De presentatrice verwees daarmee naar de organisatie Time’s up, die opgericht werd om vrouwelijke slachtoffers van seksuele agressie financieel te helpen bij hun verdediging. Die organisatie had de sterren opgeroepen om zich op de Golden Globes in het zwart te kleden, en die oproep werd door bijna alle aanwezigen opgevolgd.

‘Ik wil dat alle meisjes die nu kijken weten dat een nieuwe dageraad aangebroken is’, besloot Winfrey. ‘En wanneer die dag echt begint, zal dat zijn dankzij veel prachtige vrouwen en enkele redelijk fenomenale mannen, die er hard voor strijden om de leiders te worden die ons zullen leiden naar het tijdperk waarin niemand nog “Me too” zal moeten zeggen.’

‘Oprah for president 2020’

De speech van Winfrey raakte bij veel aanwezigen een gevoelige snaar en verspreidde zich als een lopend vuurtje op het internet. Onder meer The Washington Post sprak van een ‘historische speech die kippenvel bezorgt’. Los Angeles Times kopte maandagochtend op ‘Is she running for president? She should!’

De vraag of de Amerikaanse presentatrice en actrice niet beter de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden, werd door meerdere media en socialmediagebruikers opgeworpen. Intussen zijn de hashtags #oprahforpresident en #oprahforpresident2020 trending op sociale media. Winfrey zelf heeft echter al laten weten aan Bloomberg dat ze geen presidentiële ambities koestert. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig