Monaco wil grond veroveren op de golven
Foto: Bouygues Travaux Publics

Met 38.000 inwoners die samenwonen op iets meer dan twee vierkante kilometer, en nog eens 40.000 pendelaars uit Italië en Frankrijk die elke dag de grens oversteken, is pijnlijk duidelijk gebleken dat Monaco plaats tekort heeft. De oplossing: uitbreiden in zee.

Monaco is drie kilometer lang en 800 meter breed en is daarmee de op een na kleinste staat ter wereld, na Vaticaanstad. Efficiënt omspringen met de ruimte is er dus een noodzaak én een levenswijze. Zo probeert de Monegaskische overheid terreinwinst te boeken door ondergronds te gaan (het station, bijvoorbeeld) en grondgebied te winnen op de zee.

Een nieuw bouwproject dat eind 2017 werd opgestart zou nog eens vijftien hectare extra territorium moeten opleveren. Kostprijs: zo’n twee miljard euro. Het nieuwe district Portier Cove komt in de buurt rond het Casino de Monte-Carlo en zou in 2025 volledig moeten zijn afgewerkt. Naast luxeappartementen voor zo’n duizend inwoners wordt er ook een park, promenade en kleine jachthaven voorzien.

Op zee bouwen is een risicovolle onderneming, maar de betrokken projectontwikkelaars en architecten maken zich sterk dat de plannen geen negatieve impact zullen hebben op het zeeleven. Een team van zelfstandige wetenschappelijke experts zullen de waterkwaliteit nauwkeurig monitoren tijdens de constructiewerken, beweert Bouygues Travaux Publics, het Franse bedrijf dat de werken overziet.