‘Pervers dat tabaksindustrie jongeren wil bereiken met<br> e-sigaret’
Foto: IMAGEGLOBE

Elektronische sigaretten vormen een opstapje naar ‘echt’ roken, blijkt opnieuw uit onderzoek. ‘Het is pervers dat de tabaksindustrie met deze nieuwe producten hun markt nog meer kan beschermen’, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Jongeren die een e-sigaret ­proberen, of een andere vorm van ‘dampen’, hebben een jaar later twee keer zo vaak een ‘echte’ sigaret gerookt als jongeren die niet dampten. Dat is gebleken uit een studie onder tienduizend Amerikaanse jongeren van twaalf tot zeventien jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke blad JAMA Pediatrics.

De studie is een bevestiging van eerder gevoerd onderzoek dat aangaf dat jongeren die ‘kennismaken’ met e-sigaretten later ­vaker roken. De tabaksindustrie probeert dampen juist te framen als ‘minder schadelijk’ dan gewoon roken, en heeft altijd tegengesproken dat de elektronische ­sigaret een opstapje kan zijn naar tabaksverslaving.

‘De tabaksindustrie is nu al verantwoordelijk voor 15.000 doden per jaar (in België, red.) en men gaat door het introduceren van nieuwe, zogezegd minder schadelijke, producten nog harder proberen om de markt te beschermen. Dit moet met alle middelen worden bestreden’, reageert Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

‘We vechten met ongelijke wapens: de tabaksindustrie probeert de e-sigaret met grote middelen aan de man te brengen, en lijkt daar ook in te slagen met alle gevolgen van dien, terwijl een aangepast overheidsbeleid uitblijft. Heel triest. Àlle vormen van tabaksgebruik zijn schadelijk.’

‘Om jongeren te bereiken en hen te waarschuwen voor de gevaren van tabak en zogenaamde rookvrije alternatieven zoals de e-sigaret werken we ook samen met een aantal vloggers, hun “peers”, om de boodschap over te brengen. Maar dat alleen is niet voldoende, het moet ook op een wettelijke manier worden bestreden.’