Samenwerking tussen Parijs en Ankara ‘van vitaal belang voor de vrede’, vindt Erdogan
In mei van 2017 ontmoetten Macron en Erdogan elkaar al eens in Brussel. Foto: AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan mag vandaag op bezoek bij zijn Franse collega Emmanuel Macron. Bij zijn vertrek liet hij verstaan dat een goede samenwerking tussen beide landen ‘van vitaal belang voor de vrede’ is.

De Turkse president Erdogan probeert het diplomatieke isolement van zijn land te doorbreken met een bezoek aan de Franse president Macron. Het gaat om het belangrijkste bezoek van het Turkse staatshoofd aan een EU-land sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van juli 2016, en de repressie die daarop volgde. Op de planning in Parijs staat een lunch tussen beide staatshoofden, waarna ze de pers plannen toe te spreken.

In oktober verklaarde Erdogan nog stoer dat Turkije geen vragende partij meer was om lid te worden van de Europese Unie. Volgens hem was het net omgekeerd: de EU had Turkije nodig als ze relevant wilde blijven. Maar stilaan lijkt de Turkse president terug te krabbelen.

‘President Macron en ik zijn nauw met elkaar verbonden op verschillende vlakken’, verklaarde Erdogan tijdens een persconferentie op de luchthaven van Istanbul. Volgens de president zal het tijdens de lunch gaan over economie, handel, defensie, terrorismebestrijding en regionale kwesties. Er zou meer dan 11 miljard euro op het spel staan.

Eerder had Macron al gezegd dat hij het grote aantal journalisten in Turkse gevangenissen zou aankaarten, alsook het slecht respecteren van de mensenrechten in het land. In Parijs wordt om die redenen alvast met betogingen gereageerd op de komst van Erdogan.

Samenwerking tussen Parijs en Ankara ‘van vitaal belang voor de vrede’, vindt Erdogan
Leden van ‘Reporters Without Borders’ (reporters zonder grenzen) protesteren met afbeeldingen van gearresteerde journalisten voor de Turkse ambassade in Parijs. Foto: AP

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig