N-VA Leuven pakt uit met Puigdemont en Luc Haekens
Lorin Parys op Twitter.

Vlaams parlementslid Lorin Parys, lijsttrekker van N-VA Leuven, nodigt iedereen uit op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in het stadion van OHL. Op de gastenlijst: een Catalaanse separatist en een reporter van 'De Ideale Wereld'.

Dat de N-VA’ers graag in het gezelschap van de Catalaanse leider Carles Puigdemont vertoeven, is geen nieuws. Sinds hij twee maanden geleden in ons land neerstreek, wordt hij uitgenodigd, omarmd en opgevrijd door menig Vlaams-nationalist. Midden november bleek Puigdemont bijvoorbeeld te dineren ten huize Lorin Parys. Het Leuvense N-VA-kopstuk had hem uitgenodigd voor een ‘stoofpotje en een vriendschappelijke babbel’.

Puigdemont gaat graag en veel in op de uitnodigingen. Niet alleen die van de N-VA trouwens: zo was hij op 2 december ook te vinden in de Antwerpse Singel op de Nacht van De Standaard, voor een druk bijgewoond live interview.

Intussen is de afgezette Catalaanse president naar eigen zeggen ‘herkozen’ - de drie separatistische partijen haalden een nipte meerderheid, zijn partij is de grootste, maar toch blijft hij in België. Zodra hij voet zet op Spaanse bodem, riskeert hij immers gearresteerd te worden.

Hoe het verder moet is een vraagteken, maar dat weerhoudt  Puigdemont er niet van om her en der in Vlaanderen actes de présence te blijven geven. Op 30 januari zal hijeregast zijn op de lokale nieuwjaarsreceptie van de N-VA in het voetbalstadion van OHL. Ongetwijfeld zal dat een rist selfies opleveren.

‘Lachen met de N-VA’

Opvallend: tussen de twee nationalisten Puigdemont en Parys prijkt op de uitnodiging ook Luc Haekens, de gevatte reporter van ‘De Ideale Wereld’ op Canvas. Heeft hij zich bekeerd tot de politiek, of is hij ook een vriend van Lorin Parys?

‘Oei nee, niets van dat alles’, lacht Haekens, die niet wist dat zijn naam op de affiche zou staan. ‘Men heeft mij gevraagd of ik, tegen betaling, wilde spreken voor een publiek van N-VA’ers met als onderwerp: de N-VA. Ik mocht flink met hen lachen, zo was mij beloofd. En daarom heb ik toegezegd. Maar ik ben absoluut geen lid van de N-VA en dat zal ik hen ook zeker zeggen!’