Kritiek op gebrekkig onderhoud van Doel 3
Luchtbeeld van de kerncentrale in Doel. De witte koepels vooraan zijn reactoren Doel 1 en 2, de koepels achteraan zijn Doel 3 en 4. Foto: BELGA

Het Fanc, dat in België toeziet op de nucleaire veiligheid, wrijft Electrabel een gebrek aan onderhoud in de kerncentrale van Doel aan.

De kernreactor van Doel 3 ligt al sinds september stil, officieel omdat de installaties toe zijn aan een grondige onderhoudsbeurt. Daardoor is Doel 3 nog zeker tot midden april buiten gebruik.

Dat het onderhoud zoveel tijd in beslag neemt heeft te maken met betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte. Maar het Fanc, de overheidsinstelling die toeziet op de nucleaire veiligheid, werpt nu een heel ander licht op dit betonprobleem. De instelling verwijt Electrabel een gebrek aan onderhoud.

‘De beschadiging van het beton moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd’, stelt het Fanc.