Amazon werkt aan eigen versie van ‘slimme spiegel’
Themabeeld Foto: Getty Images

Kleding kopen op een webshop is altijd een gok. Maar misschien niet voor lang meer. Amazon werkt aan een virtuele paskamer zodat u ook online kleding al even kunt aantrekken voor het te kopen.

De virtuele paskamer van Amazon is een uitbreiding van hun Echo Look: een slimme camera die werkt op basis van de ingebouwde assistent en wordt bediend op basis van een stemcommando.

Het laat consumenten toe om foto’s en video’s te nemen van hun outfits, die dan worden weergegeven in een zogenaamde blended reality waarbij de achtergrond van de slaapkamer ofwel geblurd wordt ofwel vervangen door een achtergrond naar keuze (denk aan een exotisch strand of een art-decogebouw). Er is ook een ingebouwde stiliste die voor jou kan beslissen welke outfit je beter staat.

Maar waar deze technologie vooral handig is voor modebloggers of fashionista’s die graag hun eigen lookbook samenstellen, wil Amazon nog een stapje verdergaan. De Amerikaanse e-commercegigant diende daarom een patent in voor een ‘slimme spiegel’ die niet alleen toelaat om je achtergrond te veranderen, maar ook om objecten toe te voegen aan het spiegelbeeld.

Dankzij een combinatie van camera’s, de juiste belichting en geavanceerde trackingsoftware wordt het bijvoorbeeld mogelijk om jezelf langs alle kanten te bewonderen in online kleding, voor je die aan je winkelmandje toevoegt.

Die technologie is verre van nieuw: verschillende warenhuizen (waaronder ook het Nederlandse Bijenkorf) experimenteerden de voorbije jaren al met een gelijkaardig systeem. Maar geen van hen is erin geslaagd om het beeld dat je te zien krijgt echt op punt te stellen.

Dat ook Amazon mee op de kar wilde springen, konden we vorig jaar al enigszins raden. In oktober nam het bedrijf de New Yorkse start-up Body Labs over, gespecialiseerd in 3D-modellen. Bovendien zet het e-commercebedrijf almaar meer in op mode. Zo lanceerde het dit jaar in de VS zelfs eigen ‘private label’-kledinglijnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig