Ook gestolen foto’s van Chiromeisjes op pedowebsite
Foto: Photo News
Een Oost-Vlaamse Chiro heeft een klacht ingediend, nadat de jeugdbeweging ontdekt had dat tientallen foto’s van haar kamp op een Russische pedowebsite gedeeld werden.

Een Vlaming die zichzelf lucky.number13 noemt, registreerde zich minder dan een jaar geleden op een omstreden Russische website. Sindsdien heeft hij er al ruim 5.000 kinder­foto’s op gepost.

Zijn laatste album, ‘teens and tweens, summercamp 55’, zette hij vijf dagen geleden online. Het bevat 43 foto’s van een zomerkamp van een Oost-Vlaamse Chirogroep. Op de foto’s die drie jaar geleden werden genomen, zijn vooral kleine meisjes of jonge tieners te zien die waterspelletjes spelen, zwemmen of andere buiten­spelletjes doen.

Onder de beelden plaatsen ­pedofielen perverse reacties. Ook lucky.number13 doet daaraan mee. Op de site worden ook afspraken gemaakt om op andere kanalen verder te chatten of om kinderporno uit te wisselen.

180 foto-albums

De Chirogroep in kwestie reageerde geschokt, nadat ze gisteren ontdekt had dat haar kampfoto’s door pedofielen worden gedeeld en bekeken. Ze heeft meteen aangifte gedaan bij de politie. Volgens de groepsleider zijn de foto’s pas een week geleden op een aparte website geplaatst. Allicht kon de man ze daar afhalen, waarna hij de foto’s deelde op de Russische website.

Op die website staan in totaal meer dan 180 fotoalbums van de zogenaamde lucky.number13. ­Allicht ging hij ook voor die andere albums op dezelfde manier te werk en heeft hij nog meer foto’s gestolen van jeugdverenigingen, CM-kampen en scholen. Daarnaast postte lucky.number13 ook foto’s van jonge meisjes die hij zelf zou hebben gemaakt op de markt van Brugge. Hij deelde ook foto’s van een meisje, van wie hij beweert dat ze het vriendinnetje van zijn zoon is. In een van de commentaren schept hij op dat hij haar heeft aangerand.

Tien aanhoudingen

Chirojeugd Vlaanderen hoopt dat het onderzoek van de politie en Child Focus ertoe leidt dat de foto’s snel weer van de pedo­website verdwijnen. ‘Het is de eerste keer dat we met zoiets geconfronteerd worden. Wellicht zijn wij niet de enige vereniging die wordt benadeeld’, zegt Erwin Cools, directeur van Chirojeugd Vlaanderen. ‘We hopen dat de nodige stappen worden genomen om deze foto’s van die site te halen.’

De sectie kindermisbruik van de federale politie is een onderzoek gestart naar de wanpraktijken. Ze heeft de Russische website al langer in het vizier, klinkt het. Met resultaat, want de afgelopen twee jaar werden na huiszoekingen in dit dossier al meer dan tien Belgische mannen opgepakt.

Of lucky.number13 al geïdentificeerd kon worden, is niet bekend.