NIP-test is Product van 2017
Een handje van een baby met het syndroom van Down. Foto: blg
De NIP-test werd door de lezers van De Standaard uitgeroepen tot ‘Het Product van 2017’. Zelfs de Bitcoin was er niet tegen opgewassen.

De niet-invasieve prenatale test, of NIP-test, is door de lezers van De Standaard verkozen tot ‘Product van 2017’. De NIP-test is een bloedtest waarmee toekomstige moeders kunnen controleren of hun baby lijdt aan het syndroom van Down.

De test bestaat al een aantal jaren, maar in mei van vorig jaar besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om hem terug te laten betalen. Tot dan moesten toekomstige ouders de volledige kosten – een paar honderd euro – zelf ophoesten.

De NIP-test kreeg van de lezers 1.144 stemmen. Hij doet het daarmee net iets beter dan Tournée Minérale, het initiatief van Stichting tegen Kanker en VAD waarbij 122.000 deelnemers in februari van vorig jaar beloofden geen druppel alcohol te drinken. Tournée Minérale kreeg 1.105 stemmen toegekend.

Maar tussen zilver en brons gaapt een kloof. Het derde product op de shortlist, de bitcoin, moest het stellen met 895 stemmen. Nochtans was de cryptomunt de laatste weken amper uit het nieuws weg te slaan. Op nauwelijks een jaar tijd vermeerderde de waarde van de bitcoin van 900 tot wel 16.000 euro. Maar die grote interesse leidde de bitcoin toch niet tot de nummer één-positie.

De vierde plaats is weggelegd voor de speed pedelec, de snelle elektrische fiets, met 872 stemmen. De Nintendo Switch, de nieuwe spelconsole van Nintendo, eindigt laatst met slechts 291 stemmen. De NIP-test volgt op de erelijst de maaltijdbezorgdienst Deliveroo op.

Controversieel

Jaarlijks laten zo’n 100.000 zwangere Belgische vrouwen een test uitvoeren voor trisomie 21, de medische term van het syndroom van Down. De NIP-test is veel betrouwbaarder en vermindert de noodzaak om een vruchtwaterpunctie of vlokkentest uit te voeren, die het risico op een miskraam in zich dragen.

Wereldwijd vinden er zo’n   1 miljoen NIP-testen plaats. In  2021 zou het al om 2,5 miljoen controles gaan. Maar hoe populair ook, onomstreden is de test niet. Critici stellen zich de vraag of de NIP-test wel echt die vrije keuze van het koppel biedt die steevast wordt vooropgesteld.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig