Ook nieuwjaarswensen vooral via sociale media
Foto: BELGAIMAGE

Net als de kerstwensen werd ook ‘gelukkige nieuwjaars’ vooral via sociale media zoals WhatsApp, Facebook, Twitter en Instagram verstuurd. De traditionele sms’jes gingen er verder op achteruit. Dat blijkt uit cijfers van de telecomproviders Proximus, Orange en Telenet.

Als je de cijfers van de operatoren optelt, kom je aan 38,7 miljoen verstuurde sms’jes tussen zondag 20.00 uur en maandag 08.00 uur. Dat is ongeveer 10 procent minder dan een jaar geleden. Vier jaar geleden werden tijdens de overgang van oud naar nieuw nog meer dan 70 miljoen sms-berichten verstuurd.

Bij Proximus werden 16 miljoen sms’jes verstuurd, bij Telenet (dat ook Base omvat) 11,7 miljoen en bij Orange 11 miljoen.

Datarecord

Die daling wordt gecompenseerd door forse stijgingen van het dataverbruik. Dat wijst erop dat sociale media en apps steeds populairder worden voor de nieuwjaarswensen. Proximus zag het dataverkeer bijvoorbeeld bijna verdubbelen (tot 80.235 gigabyte). Telenet spreekt van een toename met 75 procent tot 71.297 gigabyte en bij Orange steeg het dataverkeer met ruim de helft tot 72.000 gigabyte.

‘Steeds meer mensen beschikken over een smartphone en blijven te allen tijde geconnecteerd, ook van oud op nieuw om vrienden en familie originele nieuwjaarswensen door te sturen’, vat men bij Orange samen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in