Nieuwjaar in Brussel: politie bekogeld en brandstichtingen
Foto: Anadolu Agency
In de gemeente Sint-Jans-Molenbeek hebben jongeren zondagnacht enkele voertuigen van politie en brandweer bekogeld met stenen. Een drietal voertuigen liep daarbij lichte schade op aan de carroserie. Ook in Anderlecht werden enkele wagens in brand gestoken.

In Sint-Jans-Molenbeek was het onrustig tussen 23.00 uur en 02.00 uur, zegt commissaris Johan Berckmans van de politie Brussel West. Groepjes jongeren staken in de buurt van de Leopold II-laan in Molenbeek en aan het metrostation Zwarte Vijvers autobanden in brand en bekogelden vervolgens de toegesnelde politie en brandweer met stenen. Een drietal voertuigen liep lichte schade op aan de carrosserie. Aan het Weststation werd ook een auto in brand gestoken.

Voorlopig zijn nog geen verdachten opgepakt, maar de politie heeft wel verschillende onderzoeken geopend.

Ook in de Brusselse gemeente Anderlecht was het onrustig tussen middernacht en 02.00 uur. Op een parking in de Victor Olivierlaan, in de Miessestraat en in de Jaurezstraat werd in totaal in vier wagens brand gesticht. De politie verrichtte ook 25 administratieve aanhoudingen, maar die hielden geen verband met de brandstichtingen.

Commissariaat in Haren

Aan het commissariaat van de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene in deelgemeente Haren is eveneens brandgesticht. De brandstichting in de Verdunstraat in Haren gebeurde aan de voordeur, maar de agenten konden het vuur snel zelf blussen zodat de schade beperkt bleef. Ter plekke konden ook twee verdachten opgepakt worden.

In totaal pakte de Brusselse politie afgelopen nacht 37 personen op. In 23 gevallen ging het om bestuurlijke aanhoudingen, voornamelijk voor openbare dronkenschap en ordeverstoring.

Het nieuwjaarsvuurwerk op het Heizelplateau trok 45.000 toeschouwers en verliep zonder incidenten, aldus nog de politie. 'Rond middernacht hebben we ook tijdelijk de Grote Markt afgesloten omdat die vol stond. Er waren op dat moment zo'n 10.000 mensen op het plein.'