Francken zet terugdrijving Soedanees ‘on hold’
Theo Francken (N-VA). Foto: BELGA

Nadat donderdagavond is bekendgeraakt dat er toch nog plannen waren om een Soedanese migrant ons land uit te zetten, heeft bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) de vlucht waarmee dat hoorde te gebeuren, ‘on hold’ gezet.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ligt al een tijdje onder vuur door omstreden repatriëringen van Soedanezen, en over de warrige communicatie die erop volgde. De slotconclusie was wel dat er geen repatriëringen meer zullen zijn vooraleer een onderzoek van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) afgerond is.

Toch raakte donderdagavond bekend dat er vrijdag om 15 uur een vlucht naar de Egyptische hoofdstad Caïro gepland stond, met daarop een Soedanese migrant die ons land uitgezet zou worden - een zogeheten ‘terugdrijving’. Het gaat om een man van begin de dertig, die al een drietal maanden in ons land was.

Advocaat Zouhaier Chihaoui verduidelijkt aan De Standaard dat zijn cliënt in oktober door de douane in Zaventem tegengehouden werd, waarna hij asiel aanvroeg en naar het gesloten centrum De Caricole in Steenokkerzele gebracht werd. Het gaat dus niet om één van de Soedanezen die in het Brusselse Maximiliaanpark verbleven en daar voorwerp waren van de omstreden identificatiemissie.

Zelfde rechten

Toch vindt de advocaat dat zijn cliënt dezelfde rechten heeft als de Soedanezen voor wie rechtstreekse repatriëring gepland was. Want volgens Chihaoui is het vanzelfsprekend dat zijn cliënt vanuit Egypte meteen doorgestuurd zou worden naar Soedan. ‘Het gaat hier om een indirecte uitwijzing, maar het resultaat is hetzelfde.’

Volgens de advocaat is er evenwel geen kwaad opzet in het spel. De bevoegde diensten waren volgens hem immers niet op de hoogte van de recent naar boven gekomen informatie, toen ze de zaak van zijn cliënt ten gronde behandelden. Chihaoui wil dus het onderzoek van het CGVS afwachten, ‘en als daaruit blijkt dat er voor mijn cliënt geen gevaar bestaat, zal ik mij uiteraard niet verzetten tegen de terugsturing’.

Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft alvast wat extra tijd gekocht door, in overleg met de premier en de minister van Binnenlandse Zaken, de bewuste vlucht van vrijdag ‘on hold’ te zetten. Het kabinet benadrukt aan Het Nieuwsblad dat het niet op de hoogte was van het plan om deze man het land uit te zetten. Tegelijk wijst men erop dat het niet om een ‘repatriëring’ gaat, maar om een ‘terugdrijving aan de grens naar Caïro, volgens de conventie van Chicago. Er zijn geen repatriëringen naar Soedan.’