27 appartementen onbewoonbaar na ongeval met torenkraan
Foto: Photo News
Na het ongeval met de omgewaaide torenkraan zijn twee van de drie getroffen residenties terug vrijgegeven. In totaal zijn 27 appartementen onbewoonbaar.

In Nieuwpoort viel woensdagavond even voor 18 uur een torenkraan op drie appartementsgebouwen. Residentie Mosselbank werd het ergst getroffen. Daar viel een dode te betreuren, een 75-jarige vrouw. Er raakten ook vier anderen gewond. Het gemeentelijk rampenplan was een tijdlang van kracht.

Donderdag hebben experts samen met de brandweer de getroffen gebouwen urenlang onderzocht. Het zwaarst getroffen appartementsgebouw blijft voorlopig onbewoonbaar, concludeerden zij. Het gaat om ongeveer 27 appartementen, maar omdat heel wat appartementen worden bewoond door tweedeverblijvers, is het niet helemaal duidelijk hoeveel mensen effectief zonder woonst zitten. Geschat wordt dat het om zeven gezinnen gaat.

Nog geen uitsluitsel

Het parket stuurde een deskundige ter plaatse om een onderzoek te voeren naar de omstandigheden van het ongeval, maar die heeft 'momenteel nog geen uitsluitsel over de precieze oorzaak en moet eerst alle gegevens analyseren', aldus procureur Filiep Jodts. In dat kader zijn de onderzoekers geïnteresseerd in alle foto's en beelden die woensdag of in de dagen voordien van de torenkraan gemaakt zijn. De procureur doet een oproep om dergelijke beelden aan de politie te bezorgen.

Ondertussen is ook gestart met het opruimen van de omgewaaide torenkraan. Eerst zal de Franslaan vrijgemaakt worden. Het bergen van de kraan zal minstens tot vrijdagavond duren.

De bewuste torenkraan dreigde door stormweer op 12 november al eens om te vallen. Toen moesten vijftig inwoners uit voorzorg even geëvacueerd worden, maar een onafhankelijk bureau oordeelde nadien dat de situatie veilig was en leverde de nodige veiligheidsattesten af. Bij dat eerste incident werd geen strafdossier opgestart, maar het parket vraagt de gegevens van het incident nu wel op om te kijken of er een verband gelegd kan worden.