‘Visumrel’ tussen VS en Turkije bezworen
Fethullah Gülen. Foto: AFP

De Turkse consulaire diensten in de VS gaan opnieuw visa uitreiken aan Amerikaanse burgers. De ambassade in Washington deelde dat mee kort nadat de VS al hadden aangekondigd de uitreiking van visa in Turkije te hernemen. Daarmee lijkt de ‘visumrel’ tussen beide landen te zijn afgelopen.

De VS hadden op 8 oktober beslist om met onmiddellijke ingang al hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije op te schorten, nadat twee medewerkers van het Amerikaanse consulaat in Istanboel gearresteerd waren. Ze werden door Turkije verdacht van spionage en van banden met ‘volksvijand’ Fethullah Gülen. In een reactie op de Amerikaanse beslissing schortte Turkije ook alle niet-immigratiegebonden visadiensten met de VS op.

Na een onderbreking van bijna drie maanden hebben zowel de VS als Turkije donderdag beslist om de uitreiking van visa volledig te hernemen. Kort nadat de Amerikaanse ambassade in Ankara aankondigde dat er opnieuw visa uitgereikt kunnen worden, komt de Turkse ambassade in Washington namelijk met een gelijkaardige mededeling. ‘Alle beperking voor de uitreiking van visa aan Amerikaanse burgers in de VS worden opgeheven’, zo klinkt het.

Nog steeds gevangen

Dat beide landen opnieuw uitreiken aan elkaar, betekent echter niet dat alle plooien weer gladgestreken zijn. De twee lokale medewerkers van de Amerikaanse consulaten zitten bijvoorbeeld nog altijd in de gevangenis.

Ook valt op dat in de mededeling van de Amerikaanse ambassade benadrukt wordt dat er ‘garanties op hoog niveau’ zijn dat er geen onderzoek loopt naar andere lokale medewerkers van de Amerikaanse consulaire diensten in het land. Turkije benadrukt in zijn mededeling evenwel dat de gerechtelijke diensten ‘onafhankelijk’ werken en dat er ‘geen garanties’ zijn gegeven voor de lopende gerechtelijke procedures.