VRT mag erediensten blijven uitzenden
Op 10 december zond de VRT voor het eerst een islamitische eredienst uit, vanuit een moskee bij Genk. Foto: Chris Nelis

De Vlaamse regering heeft beslist dat de VRT religieuze diensten mag blijven uitzenden. Open VLD haalt bakzeil.

Op zondag zendt de VRT op radio en televisie een religieuze dienst uit. Meestal rooms-katholieke vieringen, maar soms ook protestantse, orthodoxe of joodse. Op 10 december zond de VRT voor het eerst een islamitische eredienst uit.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) maakte van die gelegenheid gebruik om te pleiten voor een afschaffing van die uitzendingen, daarin gevolgd door zijn voorzitter Gwendolyn Rutten.

‘Ik wil dat de VRT stopt met de uitzending van religieuze erediensten’, zei Gatz begin deze maand in het Vlaams Parlement. ‘Dat is geen vrijzinnige reflex en ik wil zeker de islam niet viseren, maar die uitzendingen behoren niet tot de kerntaken van de openbare omroep.’

Gatz zei dat er plaats moet worden gemaakt voor levensbeschouwing in de redactionele programma’s van de VRT, maar niet voor de integrale captatie van religieuze diensten.

Het standpunt van Open VLD vond geen gehoor bij de Vlaamse coalitiepartners, niet bij N-VA en zeker niet bij CD&V. Dat blijkt nu ook. De regering-Bourgeois heeft vorige week vastgesteld dat er geen consensus is om de uitzending van erediensten af te schaffen, bevestigt het kabinet van Gatz.

Daarmee lijkt een voorlopig einde gekomen aan het debat over de erediensten dat Open VLD wilde openbreken.

De Vlaamse regering zal wel aan de VRT vragen dat de uitgezonden diensten volledig in het Nederlands verlopen, op enkele mogelijk anderstalige liturgische gebeden na.