Dimitri Van den Bergh (PDC 43) heeft zich donderdag dankzij een sublieme prestatie geplaatst voor de kwartfinales op het PDC wereldkampioenschap darts. In het Londense Alexandra Palace versloeg hij in de achtste finales de Oostenrijker Mensur Suljovic (PDC 5) met 4-0. In de kwartfinales ontmoet Van den Bergh de Engelsman Rob Cross (PDC 20), die de Schot John Henderson (PDC 29) met 4-1 versloeg.

Voor aanvang stal “Dream Maker” Dimitri Van den Bergh alweer de show met zijn danspasjes:

Van den Bergh, die zich onlangs nog kroonde tot wereldkampioen bij de jeugd, startte sterk met een 120 uitworp in de eerste leg. Suljovic moest toezien hoe de 23-jarige Antwerpenaar de eerste set met 3-1 won. Ook set twee ging met 3-1 naar onze landgenoot. In de derde set nam de 45-jarige Suljovic een 2-1 voorsprong, maar in de twee volgende legs liet hij het afweten bij het uitwerpen. Van den Bergh sloeg terug en won set drie met 3-2. In de vierde set startte ‘The Dreammaker’ met twee 180 maximumworpen, wat goed was voor winst in de eerste leg. Suljovic kwam langszij. Maar Van den Bergh prikte een 115 uitworp weg, waarmee hij op één leg van de kwartfinales kwam. Dankzij nogmaals een 180 maximum en een 58 uitworp werd het 4-0.

Van den Bergh wierp een gemiddelde van 96.60 per drie darts. Suljovic liet 94.35 noteren. Bij het uitwerpen was Van den Bergh met 41.38 procent duidelijk de betere. Suljovic kwam niet verder dan 26.32 procent.

“Dit is gewoon fantastisch”, verklaarde Van den Bergh. “Mensur is een vriend en ik weet dat hij enorm veel kwaliteiten heeft, anders ben je niet nummer vijf op de wereldranglijst. Hij miste echter te veel dubbels. Het doet toch wel wat, als 23-jarige de nummer vijf verslaan en in de kwartfinales staan. De laatste acht halen was voor mij een doel. Maar nu ga ik er echt voor, tegen wie ik ook uitkom. Ik speel gewoon mijn eigen spelletje. Ik vind het fantastisch voor mijn ouders, mijn manager en mijn vrienden die vanaf het begin achter mij stonden. Zij noemen mij ‘The Dreammaker’, een bijnaam die ik tot nu toe heb kunnen waarmaken.”

In de kwartfinales ontmoet Van den Bergh de winnaar van de wedstrijd tussen de Schot John Henderson (PDC 29) en de Engelsman Rob Cross (PDC 20).

Uitslag achtste finale:

Dimitri Van den Bergh (Bel/43) - Mensur Suljovic (Oos/5) 4-0 (96.60-94.35) (41.38%-26.32%)

3-1, 3-1, 3-2, 3-0

Belgische “Dream Maker” steelt alweer de show op WK darts met danspasjes en stoot door naar kwartfinales
Foto: AP