Kinderen op grote schaal slachtoffer van oorlog
Foto: EPA

‘Nooit was de toestand van kinderen in oorlogsgebieden zo rampzalig als het afgelopen jaar.’ Dat schrijft Unicef-directeur Manuel Fontaine in zijn eindverslag 2017. ‘We moeten oppassen dat we daar niet gewoon aan worden.’

Overal waar oorlog woedt, worden kinderen ingezet als oorlogstuigen. Ze worden gedwongen om te vechten of worden gebruikt als menselijk schild. Ze krijgen bommengordels om en worden het vijandelijke gebied ingestuurd. ‘Kinderen worden blootgesteld aan aanvallen en geweld in hun huizen en scholen’, zegt Fontaine.

Kinderen op grote schaal slachtoffer van oorlog
Meer dan 680.000 minderjarige Rohingya-kinderen uit Myanmar leven in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in Bangladesh Foto: AP

De fundamentele rechten van de kinderen worden met de voeten getreden. Strijders verkrachten kinderen. Of ze ontvoeren ze en dwingen ze tot een huwelijk. Andere kinderen zijn op markten verkocht als moderne slaven.

Gevaarlijke veiligheidstroepen

Unicef heeft talloze getuigenissen van kinderen die na hun bevrijding misbruikt werden door leden van veiligheidstroepen. Andere kinderen zijn onrechtstreeks slachtoffer van de oorlog. Ze zijn ondervoed, ziek, lijden onder slechte hygiëne of hebben geen drinkwater.

Volgens Unicef hebben 2,7 miljoen oorlogskinderen geen toegang tot onderwijs. Wie wel naar school kan, loopt ook daar gevaar. Dit jaar waren 200 scholen het doelwit van aanslagen. Zelfs speelpleinen worden aangevallen.

‘Omdat het geweld op kinderen zo massaal is, bestaat het gevaar dat we dat niet meer als exceptioneel ervaren en er snel een "aanvaarding" optreedt. Dat mag nooit gebeuren’, zegt Manuel Fontaine van Unicef.

Triest lijstje

Kinderen op grote schaal slachtoffer van oorlog
Al maar meer kinderen worden als soldaat ingelijfd. Foto: Anadolu Agency

Fontaine maakt een triest lijstje van recente voorbeelden. In Nigeria en Chad bond Boko Haram dit jaar 135 kinderen een bommengordel om. In het burgerconflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden kinderen systematisch gerekruteerd als strijders. In Congo zijn 850.000 kinderen van hun ouders gescheiden. In Jemen zijn dit jaar 5.000 kinderen gedood of gewond. In Syrië zijn duizenden kinderen ingezet als menselijk schild tegen bommenwerpers. Meer dan 680.000 minderjarige Rohingya-kinderen uit Myanmar leven in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in Bangladesh.