Sanne Cant wint voor het derde jaar op rij bij de vrouwen in Loenhout, Iserbyt zegeviert bij beloften
Foto: Photo News

Sanne Cant toonde zich voor het derde jaar op rij de beste bij de vrouwen in Loenhout. De wereldkampioene haalde het voor Lucinda Brand en Katie Compton. Eli Iserbyt won bij de beloften. Hij bepaalde de hele wedstrijd het tempo en haalde het voor Tom Pidcock en Yannick Peeters. Bij de junioren won onze landgenoot Ryan Cortjens. De renner van IKO-Beobank boekte daarmee zijn eerste zege van het seizoen. Hij haalde het voor ploegmaat en Europees kampioen Loris Rouiller en de Nederlander Ryan Kamp.

Sanne Cant rust niet op haar lauweren nadat ze in Zolder de honderdste zege in haar carrière binnenhaalde. In Loenhout ging ze gewoon door op haar elan en won ze met kleine voorsprong op het duo Lucinda Brand-Compton.

Het was ongeveer halfweg dat de wereldkampioene een kleine kloof sloeg op vijf andere rensters die samen met haar deel uitmaakten van een ruime kopgroep. “Ik had eerst niet door dat ik wat voorsprong had genomen op de anderen. Ik had vandaag voor aanvang van de cross niet meteen een goed gevoel in mijn benen. Ik had me dan ook voorgenomen om de wedstrijd wat te ondergaan en dan te zien welke mogelijkheden er zouden komen. Toen ik die kloof geslagen had, kon ik echter ook niet wachten. Veel voorsprong kreeg ik niet en met de laatste ronde in zicht twijfelde ik of ik Brand die steeds dichter kwam, moest opwachten of doorgaan.”

“Zes seconden voorsprong was niet veel maar ik was duidelijk wat beter in de eerste helft van het parcours dan in het tweede deel. Vandaar dat ik toch weer terug kon uitlopen op mijn achtervolgsters zeker toen de Nederlandse een foutje maakte waardoor ik verder kon uitlopen. Het heeft wellicht wat in mijn voordeel gespeeld dat het een vrij technisch rondje was. Anderzijds stond er redelijk wat wind wat het lastiger maakte als je alleen reed. Ondanks het minder goed gevoel heb ik het toch kunnen halen en dat bewijst toch dat mijn conditie best wel in orde is. Het was hier mijn vierde zege op rij. Best wel leuk als je dat op televisie ziet staan.”

Lucinda Brand kon zich sportief neerleggen bij de nederlaag. “Ik wist vooraf dat het moeilijk ging worden om hier de zege te pakken. Toen Sanne dan ook nog eens enkele tientallen meters voorsprong pakte, werd het helemaal een moeilijke opdracht. Ik kwam erg dicht met de laatste ronde in zicht maar dat had veel van mijn krachten gevergd. In de laatste ronde zat ik helemaal kapot en dan begin je kleine foutjes te maken. Zo kon Cant weer verder uitlopen en moest ik de terugkeer dulden van Compton. Ik wist dat ze vooral voor het klassement reed en dus heb ik me in haar spoor gezet en haar het werk laten doen. Ik wist me sneller in de sprint en dat is ook gebleken. De tweede plaats was voor mij het hoogste haalbare en dus ben ik tevreden.”

Iserbyt wint bij beloften

Eli Iserbyt kende geen al te beste start in Loenhout, op een modderig parcours, en raakte een beetje ingesloten. Wel goed weg was snelle starter Thijs Aerts die als eerste het veld indook en wat later ploegmaat Tom Pidcock bij hem zag aansluiten.

De Europese kampioen zag het niet graag gebeuren en dichtte het kloofje op de twee. Lang zou het trio niet samen blijven, Iserbyt wilde na twee tweede plaatsen duidelijk de zege en sloop al snel weg bij zijn metgezellen. Ronde na ronde bouwde hij zijn voorsprong verder uit en op het eind kon hij zelfs wat gas terugnemen. Aan de streep hield hij 15 seconden over op Pidcock, in de strijd om derde plek werd Aerts nog voorbijgesneld door Yannick Peeters.

Sanne Cant wint voor het derde jaar op rij bij de vrouwen in Loenhout, Iserbyt zegeviert bij beloften
Foto: BELGA

Het is voor Iserbyt zijn vijfde overwinning, op zes manches, in de DVV Verzekeringen Trofee. Hij bouwt zijn voorsprong verder uit in het klassement en telt nu 6:49 bonus op Yannick Peeters en 9:35 op Thomas Joseph. “Ik maakte het verschil in de lastige stroken met de diepe modder”, aldus Iserbyt na afloop, die zich zeer verheugd toonde met de zege. “Na Heusden-Zolder was ik zwaar ontgoocheld. Dat is ook een parcours dat me minder goed ligt, maar nu ben ik hier wel aan het feest en dat stemt me tevreden. Ik heb hier vandaag iets kunnen rechtzetten.”

Cortjens beste junior

Cortjens was bij de start al meteen op achtervolgen aangewezen toen hij uit zijn klikpedaal schoot en heel wat posities verloor. “Gelukkig kon ik snel opschuiven”, liet hij na afloop optekenen, “en in mijn ploegmaat Loris vond ik daarna de perfecte bondgenoot.”

In ronde twee nam het duo de koppositie en die stonden ze niet meer af. Ze bouwden hun voorsprong steeds verder uit. In de voorlaatste ronde reed Cortjens nog lek, maar wist hij zijn achterstand te beperken en in de sprint maakte de eerstejaarsjunior het af, goed voor zijn eerste zege van het seizoen. 19 seconden later finishte de Nederlander Ryan Kamp als derde, net voor Niels Vandeputte.

Bij de nieuwelingen was Ward Huybs aan het feest. De renner van het AA Drink Jongerenteam haalde het voor twee Nederlanders: Salvador Alvarado (Lares-Dolticini) en Steijn Willemsen (Westland Wil Vooruit).