Extra korting bij woning voor grote gezinnen verdwijnt
Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Veel kinderen hebben levert binnenkort geen belastingkorting meer op bij het kopen van een gezinswoning. Dat schrijft De Tijd donderdag.

De Vlaamse regering bereikte in het kerstweekend een akkoord over de hervorming van de registratierechten, en daarin staat dat ouders met drie of meer kinderen evenveel registratierechten betalen als kinderloze of kleine gezinnen.

In het akkoord over de hervorming, die volgende zomer zou moeten ingaan, zakt het standaardtarief van 10 naar 7 procent van de aankoopsom. Het gunstregime van 5 procent klein beschrijf op basis van het kadastraal inkomen van de woning wordt vervangen door een korting van 5.600 euro voor wie een woning koopt van maximaal 200.000 euro (220.000 in de kernsteden en in de Vlaamse rand).

Aantal kinderen geen rol

Het aantal kinderen speelt in het nieuwe systeem geen rol meer voor het recht op dat gunsttarief. Momenteel maken (samengestelde) gezinnen met minstens drie kinderen vaker kans op het voordeeltarief dan andere ouders of kinderloze koppels of alleenstaanden. Want hoe meer kinderen, hoe hoger het kadastraal inkomen mag zijn om recht te hebben op klein beschrijf. Het plafond bedraagt 745 euro voor wie geen, een of twee kinderen heeft. Voor ouders met drie of vier kinderen ligt het 100 euro hoger, op maximaal 845 euro. Bij vijf of zes kinderen stijgt de grens tot 945 euro en vanaf zeven kinderen bedraagt het plafond 1.045 euro.

Goedkopere woning

Minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) wijst er in een reactie op dat een woning kopen voor veel gezinnen ook goedkoper wordt. ‘Wat betreft de woningen boven de 200.000 euro zijn er meer huizen die van 10 naar 7 procent gaan dan van 5 naar 7’, klinkt het op zijn kabinet. Zo heeft volgens de minister slechts een vijfde van de totale markt een laag kadastraal inkomen.

Tommelein wijst er nog op dat de hervorming het systeem rechtvaardiger maakt. Zo moet ze de aankoop van een gezinswoning mogelijk maken voor zo veel mogelijk mensen, en ervoor zorgen dat huizen die een fout kadastraal inkomen hebben maar die ruim boven de gemiddelde verkoopprijs worden verkocht, niet langer aan het tarief van bescheiden woning worden verkocht. Zo worden kortingen voorbehouden voor de echte bescheiden woningen.