Republikein Moore betwist verkiezingsresultaat en stapt naar rechter
Doug Moore Foto: AP

De Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore is naar de rechter gestapt om de resultaten van de Senaatsverkiezingen in Alabama te weerleggen. Hij wil de autoriteiten ervan weerhouden zijn Democratische opponent Doug Jones als winnaar van de tussentijdse verkiezingen uit te roepen. Dit hebben donderdag meerdere Amerikaanse media gemeld.

Op 12 december trokken de kiezers van Alabama naar de stembus om uit te maken wie de Senaatszetel mocht innemen van Jeff Sessions. Sessions werd minister van Justitie in de regering-Trump. Moore verloor met ongeveer 20.000 stemmen van Doug Jones, nadat hij in opspraak gekomen was wegens grensoverschrijdend gedrag. Hij behaalde 48,4 procent van de stemmen tegen 49,9 procent voor Jones.

President Donald Trump, die aanvankelijk fel achter Moore stond, en andere Republikeinse leiders hebben de Democraat al gefeliciteerd.

De autoriteiten zouden donderdag Jones officieel uit te roepen tot winnaar. Moore, die zijn nederlaag nog steeds niet toegeeft, is naar de rechter gestapt om dat te verhinderen. Hij voert aan dat er onregelmatigheden zijn geweest. Hij wil een fraude-onderzoek en eventueel een nieuwe stembusslag.

Volgens de autoriteiten zijn er geen bewijzen van fraude gevonden.

Indien het resultaat blijft wat het is, heeft de presidentiële Grand Old Party nog maar één stem op overschot in de Senaat.

Grensoverschrijdend gedrag

Het was een kwarteeuw geleden dat de kiezers in het zeer conservatieve Alabama nog een Democraat naar de Senaat stuurden. Toch versloeg de Democraat Doug Jones de Republikein Roy Moore, ondanks de steun van president Trump aan Moore. 

Moore werd ervan beschuldigd dat hij, als dertiger, minstens één tienermeisje seksueel had misbruikt. Moore ontkende echter alle beschuldigingen en zette zijn kandidatuur door. Door de controverse kon Doug doorstoten en het volk voor zich winnen.