Responsible Young Drivers met minder op de baan
Foto: Het Volk

De Responsible Young Drivers (RYD) zetten ook dit jaar op oudejaarsavond in heel Vlaanderen wagens in om feestvierende automobilisten die nood hebben aan een lift veilig thuis te brengen. Dit jaar zullen er minder RYD op de baan zijn, omdat de organisatie moeilijker vrijwilligers vindt.

In totaal zullen de RYD met een vijftigtal auto’s en een 60-tal vrijwilligers op de baan gaan, zegt directeur Johan Chiers. De organisatie vindt steeds moeilijker vrijwilligers die zich willen inzetten, maar er zijn ook minder mensen die beroep doen op hun diensten. Dat zei Chiers in De Ochtend op Radio 1.

‘Jongeren halen steeds later hun rijbewijs’, zei Chiers. Daarom vindt de organisatie moeilijker vrijwilligers. ‘Maar dat is niet erg, het is niet onze bedoeling om heel Vlaanderen naar huis te rijden, we willen vooral onze boodschap overbrengen dat drinken en rijden niet samengaan.’

Positief

Toch is de daling niet negatief. ‘Mensen vinden steeds betere alternatieven om thuis te geraken. Ons doel is om op een dag helemaal niemand meer te moeten vervoeren. Als mensen maar niet dronken rijden.’

Rijtest

De vrijwillige chauffeurs, allen tussen 18 en 29 jaar oud, moesten net zoals de voorbije jaren in december een specifieke rijtest afleggen, om aan te tonen dat ze verantwoordelijke bestuurders zijn.

De RYD-chauffeurs zijn op oudejaarsavond van middernacht tot 6 uur beschikbaar. In elke wagen zitten twee tot drie vrijwilligers, van wie er dan telkens één het stuur overneemt van de bestuurder die een beroep op hen doet. Daarnaast wordt ook de dispatching draaiende gehouden door vrijwilligers.

Wie in Vlaanderen nood heeft aan een lift, kan RYD contacteren op het nummer 0902/12345 (1 euro per min). De rit zelf is volledig gratis.

In Wallonië trekken een 50-tal vrijwilligers van RYD de hort op.