Stormweer aan zee: dode bij ongeval met torenkraan in Nieuwpoort
Het dodelijk slachtoffer bevond zich in het appartementsgebouw Foto: kurt desplenter
Er raasde een stevige storm boven de Belgische kust. In Nieuwpoort is één persoon om het leven gekomen nadat een torenkraan omviel door zware stormwind. Er vielen ook drie gewonden.

Een stormkern vanuit Engeland bewoog zich gisteren via de Belgische kust richting Nederland. Op zee was er sprake van stormkracht 8 of 9, maar ook aan land richtte de felle wind schade aan. Aan de haven van Oostende werden rukwinden gemeten tot honderd kilometer per uur, meldt weerman David Dehenauw. 

In Nieuwpoort viel een dode toen een torenkraan omverwaaide door de hevige rukwinden. Dat bevestigt burgemeester Geert Vanden Broucke. 'De kraan viel op twee gebouwen die recht tegenover elkaar stonden. De drie bovenste verdiepingen van residentie Mosselbank werden zwaar beschadigd', klinkt het. De vrouw werd onder het puin aangetroffen. Nog minstens drie andere bewoners raakten zwaargewond.

Bij de eerste meldingen van het ongeval werd slechts gesproken van één lichtgewonde.

Evacuatie

Het gemeentelijk rampenplan werd even afgekondigd. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse om het gebouw te evacueren. De buurtbewoners konden de nacht doorbrengen in Centrum Ysara. De kraan heeft ook schade toegebracht aan enkele wagens. Door het ongeval is de Albert I-laan momenteel afgesloten. Stad Nieuwpoort vraagt ook om uit de buurt weg te blijven, zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

De bewuste torenkraan aan de Meeuwenlaan dreigde op 12 november al om te vallen. Toen werden vijftig mensen uit voorzorg geëvacueerd. Woensdag even voor 18.00 uur is de torenkraan door het stormweer dan toch omgevallen. Het veiligheidscertificaat van de kraan was in orde.

Een ingenieur-expert zal de stabiliteit van de getroffen residentie onderzoeken. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne zal een deskundige aanstellen om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Geen voetbal in Oostende

Een kwartier voor aftrap werd beslist dat de voetbalwedstrijd tussen KV Oostende en RC Genk niet kon doorgaan, nadat de veiligheidsdiensten oordeelden dat de omstandigheden voor de toeschouwers niet veilig waren. Door de rukwind waren panelen losgekomen van het dak van tribune 1, waardoor die niet toegankelijk was voor het publiek. Nog in Oostende werd de Kustbaan afgesloten en zijn enkele nadarhekken weggevlogen.