Gentse politie neemt fietsen dronken fietsers zes uur af
Foto: Photo News

In Gent heeft de politie dinsdagmorgen acht dronken fietsers betrapt en hun voertuigen voor zes uur afgenomen. 'De fiets wordt nog vaak, ten onrechte, als een veilig alternatief gezien voor het onder invloed besturen van een motorvoertuig', zegt de Gentse lokale politie.

De politie controleerde op 26 december tussen 5.30 uur en 8 uur aan de Hagelandkaai, nabij de Dampoort. 'Van de 14 personen die betrapt werden, waren er maar liefst 8 fietsers. Hun waarden lagen ook heel hoog, met een uitschieter van 2,2 promille. Al hun fietsen werden voor 6 uur ingehouden', meldt de lokale politie.

De fiets is geen veilig alternatief als je gedronken hebt, zegt de politie. 'Het was voor de meeste fietsers nog steeds een onaangename verrassing dat zij aan een alcoholcontrole onderworpen konden worden en dat de boetes gelijkgesteld zijn aan deze van de autobestuurders. Een geïntoxiceerde fietser betekent misschien een minder groot potentieel gevaar voor andere weggebruikers dan een geïntoxiceerde automobilist, maar hij is wel degelijk een gevaar voor zichzelf en andere zwakke weggebruikers. Heel wat valpartijen van geïntoxiceerde fietsers eindigen met zware verwondingen op de spoedopname.'

In totaal controleerde de lokale politie tussen 24 en 26 december 1.307 personen bij vier alcoholcontroles. Daarvan bliezen er 27 positief en van vijf bestuurders werd het rijbewijs ingetrokken.