De Lijn lanceert goedkopere tienrittenkaart via app
Foto: BELGA

De Lijn lanceert begin volgend jaar, wellicht op 1 februari, als eerste vervoersmaatschappij in België een digitale tienrittenkaart via een app: de m-card. Opvallend is dat die digitale variant 10 eurocent per rit goedkoper zal zijn dan de papieren tienrittenkaart.

De Lijn verkocht al afzonderlijke biljetten voor een enkele rit via de smartphone. Hoewel dat ticket een stuk goedkoper is dan de sms-tickets (1,80 euro versus 2,15 euro), blijven reizigers massaal via sms tickets kopen.

Het systeem is dan ook iets omslachtiger: de m-tickets kunnen niet via de eigen app van De Lijn gekocht worden. De reiziger heeft dus nog een extra app nodig. Er zijn inmiddels al vijf zulke externe aanbieders.

Bij de lancering van de m-card maakt De Lijn het zijn klanten nu eenvoudiger. De digitale Lijnkaart zal zowel via de eigen app van De Lijn te koop zijn, als via externe apps.

Tien ritten zullen op de smartphone 15 euro kosten. Wie geen smartphone heeft of die nieuwe technologieën niet vertrouwt, kan nog steeds een papieren Lijnkaart kopen. Die zal vanaf 1 februari 16 euro kosten of 0,10 eurocent meer per rit dan met de digitale rittenkaart.

Abonnementen duurder

Op 1 februari gaan ook enkele andere tarieven van De Lijn omhoog. De abonnementen zoals de Buzzy Pazz en de Omnipas worden geïndexeerd, wat neerkomt op een verhoging met een of enkele euro’s.

De prijzen voor de losse tickets blijven ongewijzigd. Een klassiek papieren biljet voor 60 minuten reizen met bus of tram zal dus ook na 1 februari 3 euro kosten, een sms-ticket 2,15 euro en een m-ticket (via de smartphone) 1,8 euro. Er bestaan inmiddels al verschillende apps om de m-tickets te kopen.

In groep reizen wordt ook duurder. Momenteel bestaat er nog een groepsbiljet van 1,25 euro per persoon voor groepen van 5 tot 44 personen die allemaal hetzelfde traject afleggen. Dat wordt vanaf 1 februari 1,30 euro per persoon en de groep zal uit minstens 10 personen moeten bestaan.