Waarom Fitbits eindelijk echt effect hebben

Hebben fitnesstrackers als Fitbits, Garmins en Apple Watches een positief op onze gezondheid? De voorbije jaren wees onderzoek uit dat de impact gering was, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Fitnesstrackers zijn al enkele jaren een populair cadeau. Maar zowat een derde van de gebruikers, stopt na amper een half jaar met het gebruik ervan. Bovendien toonden verschillende onderzoeken aan dat het dragen van een Fitbit niet leidt tot een betere conditie en gezondheid.

Maar daar komt nu verandering in volgens het Amerikaanse magazine Wired. Het magazine stelt vast dat de bedrijven achter de fitnesstrackers hun producten verbeteren op basis van theorieën uit de psychologie en gedragseconomie.

Terwijl de eerste toestellen nauwelijks meer waren dan een veredelde stappenteller, zijn de nieuwe generatie fitnesstrackers volgens Wired hoogtechnologische machines die tientallen parameters in kaart brengen en een lange batterijduur hebben.

‘Het zit comfortabel, is waterbestendig en de batterij gaat lang mee. Op die manier hebben mensen minder excuses om hun fitnesstracker uit te doen’, vertelt Phil McClendon, productmanager bij Garmin.

Naast de software is ook de gebruikerservaring fors verbeterd. Zo sturen de meeste toestellen nu alleen een melding om te bewegen wanneer de gebruiker een hele tijd heeft stilgezeten. Bovendien kunnen gebruikers ook nu gepersonaliseerde doelstellingen instellen.

‘Het probleem met de eerste fitnesstrackers was dat ze vaak een onrealistisch hoog aantal stappen als standaarddoelstelling hadden. ‘In de wetenschap dat de gemiddelde Amerikaan amper 5.000 stappen per dag zet, is een dagelijkse doelstelling van 10.000 stappen niet alleen onrealistisch, maar ook demotiverend’, zegt psychologe Liza Rovniak.

De nieuwste generatie toestellen rekent daarmee af. Gebruikers kunnen nu doelstellingen bepalen op basis van hun gewicht en algemene conditie en krijgen bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer het toestel vaststelt dat er minder bewogen wordt dan de vorige week. Op die manier evolueren ze naar gepersonaliseerde informatie die ook effectief wordt gebruikt.

Ook de koppeling met sociale media heeft volgens psychologen een positief effect, maar het tonen van een rangschikking van de meest actieve vrienden, zou dan weer enkel de mensen bovenaan de lijst inspireren, terwijl dat net de mensen zijn die wellicht het minste moeten gemotiveerd worden.