FACTCHECK. ‘Maffia heeft Limburg geïnfiltreerd’
De begrafenis van Silvio Aquino, die vermoord werd in augustus 2015. De vermoedelijke Limburgs-Italiaanse opdrachtgever zit in de cel. Foto: belga

‘De Italiaanse maffia stuurt de cocaïnehandel in Europa aan via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Maar alles wordt gecontroleerd vanuit Limburg.’ De procureur van Limburg, Guido Vermeiren, deed met kerst een verrassende uitspraak op TV Limburg.

Want Limburg is toch die rustige, groene provincie waar het zo goed wandelen en fietsen is? Toch geen maffiahol? Helaas: de cijfers spreken de procureur niet tegen. Nergens anders in Vlaanderen zijn zoveel georganiseerde criminele motorbendes actief als in Limburg. Nergens anders worden zoveel wietplantages en xtc-labo’s ontdekt.

En dan is er de cocaïne die vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam Europa binnenkomt. Experts zeggen al lang dat een tiental Italiaanse families die wonen op de as Limburg-Luik een groot deel van die trafiek in handen hebben – samen met nog een aantal Nederlandse criminele organisaties en de Antwerpse ‘Moroc maffia’, een relatief jonge misdaadorganisatie die bestaat uit jonge Antwerpenaars van Marokkaanse afkomst.

De Italiaanse maffia gebruikt dus inderdaad Limburgse en Luikse familiebanden om een directe toegangspoort tot de Antwerpse haven te hebben. De voorbeelden uit het recente verleden zijn legio.

In april dit jaar werd de Calabrese pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg (Heusden-Zolder) veroordeeld tot 12 jaar cel wegens cocaïnesmokkel. De 22 beklaagden op zijn proces kregen samen tachtig jaar cel. Bartolomeo was een ‘broker’, een makelaar in drugs die voor misdaadorganisaties drugslijnen ter beschikking stelde om de cocaïne van Colombia tot in Europa te krijgen. Uit het dossier bleek dat hij nauw gelinkt was met de ’ndrangheta, de maffia uit Calabrië. Bartolomeo zou daarvan zelfs een ingezworene zijn, iemand die tot de harde kern van de clan behoort. De pizzabakker voerde voor eigen rekening ook nog 214 kilogram cocaïne in via de Antwerpse haven. Die drugs waren bestemd voor afnemers in Italië.

En in Limburg is de wereld klein. Gennaro en de familie Aquino zjin goeie kennissen. De Aquino’s zijn zoals bekend ook groothandelaars in cocaïne die langs de havens van Antwerpen en Rotterdam het land wordt binnengebracht. Ook de Aquino-clan is van oorsprong afkomstig uit Calabrië. Ze zouden zelf niet horen tot een van de bekende ’ndrangheta-clans, maar zouden er wel handel mee drijven.

Wie zeker wel gelinkt is met de Calabrese ’ndrangheta en met de Camorra uit Napels is Martino Trotta uit Eisden. Trotta is dan weer de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Silvio Aquino. Want ook al zijn het dan allemaal Italianen, het is niet altijd koek en ei tussen de Limburgse maffiafamilies.

Trotta zit nog altijd in voorarrest in de moordzaak. In 2012 zat hij ook een jaar in voorarrest wegens betrokkenheid bij een trafiek in cocaïne. Een proces is er nog niet van gekomen. En voor wie nog niet helemaal overtuigd zou zijn van de Limburgse maffiaconnectie: twee jaar geleden werd in Meise op vraag van het Italiaanse gerecht een van de meest gezochte kopstukken van de ’ndrangheta opgepakt. Sebastiano Signati (49) leefde al jaren ondergedoken nadat hij Italië was veroordeeld tot 26 jaar cel voor de import van drie ton cocaïne.

Hij kon gepakt worden nadat de politie de gsm had afgeluisterd van Salvatore Seggio, een handlanger van Signati uit Maasmechelen. Ook Seggio is een oude bekende uit een reeks drugszaken.

Conclusie: de stelling van de Limburgse procureur is waar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in