Kinepolis koopt Nederlandse bioscopen
Kinepolis: na Canada ook uitbreiding in Nederland. Foto: belga

Kinepolis zet zijn veroveringstocht bij onze noorderburen voort.

De bioscoopgroep Kinepolis heeft een akkoord gesloten over de overname van de Nederlandse groep NH Bioscopen, die vestigingen heeft in Schagen en Hoofddorp. Beide plaatsen liggen in de buurt van Amsterdam. Het akkoord omvat ook een nieuwbouwproject in Haarlem, meldt de groep. De NH bioscoop op het Waddeneiland Texel wordt niet overgenomen.

De bioscoop in Schagen telt vijf zalen en 560 zitplaatsen en ontvangt jaarlijks zo’n 220.000 bezoekers. De bioscoop in Hoofddorp telt acht zalen en 1.100 zitplaatsen en ontvangt ongeveer 390.000 bezoekers per jaar. In Haarlem wordt volgend jaar een complex gebouwd met zes zalen en 850 zitplaatsen.

De transactie is 27,5 miljoen euro waard, inclusief de overname van de schulden, en zal van kracht worden op 1 januari. Kinepolis bouwt er zijn Nederlandse activiteit verder mee uit. Het had er al 15 bioscopen en zal in de loop van 2018 ook in ’s-Hertogenbosch nog een nieuwe cinema openen.

Eerder deze maand rondde Kinepolis nog een grote overnamedeal in Canada af, toen de groep Landmark Cinemas werd overgenomen. Daarbij ging het om 44 bioscoopcomplexen met 303 zalen. Daarnaast is de groep ook nog actief in België, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Polen. In totaal exploiteert de groep 91 bioscoopcomplexen, waarvan 41 in eigendom. Het gaat om 801 schermen en meer dan 180.000 zitplaatsen. Kinepolis heeft, inclusief de Canadese overname, 3.750 mensen in dienst.