Nieuwe IS-dreigementen tegen België
IS-aanhangers pleegden al aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart 2016 Foto: Photo News

Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag op sociale media nieuwe dreigementen geuit tegenover onder meer België. Dat zegt arabist en jihad-kenner Pieter Van Ostaeyen.

Het is niet voor het eerst dat IS dergelijke dreigementen de wereld in stuurt tijdens de feestdagen.

Het gaat om een serie van dreigementen en oproepen om aanslagen te plegen in een resem landen, onder wie ook België. Verspreider van de dreigementen is ‘Nashir News Agency’, een traditionele spreekbuis van IS. Dat gebeurde via Telegram, een sociaal medium waar IS gebruik van maakt.

‘Paniek zaaien’

Het is niet voor het eerst dat de terreurorganisatie dreigementen lanceert. Meestal gebeurt dat rond de periode van christelijke of nationale feestdagen. ‘Bedoeling is om paniek te zaaien’, aldus Van Ostaeyen.

Dat België opduikt in de berichten - naast de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Italië - hoeft niet te verbazen, aldus de jihad-kenner. ‘Veel IS-strijders vertrokken uit ons land, er zijn de aanslagen geweest in Brussel en de voorbereidingen van Parijs. En ons land kent nog steeds heel wat IS-aanhangers’.

Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) analyseert de berichten, klinkt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'OCAD analyseert altijd dit soort van berichten', aldus een woordvoerder van de minister, die er op wijst dat dit soort van dreigementen wel vaker opduikt. 'Laten we hier niet meer aandacht aan besteden dan nodig.'