Saudisch schaaktoernooi van start zonder Israëlische spelers en wereldkampioene
Foto: AFP

De Israëlische schaakfederatie eist financiële compensaties omdat Saudi-Arabië geen visa verleende aan de Israëlische spelers die aan een internationaal toernooi wilden deelnemen in de Golfstaat. De Oekraïense wereldkampioene Anna Muzychuk weigert dan weer deel te nemen.

De Wereldschaakbond organiseert een driedaags schaaktoernooi in Saudi-Arabië. De zeven Israëlische deelnemers kregen van de Saoedische autoriteiten echter geen visa voor het land, waardoor ze van het toernooi werden geweerd.

‘We eisen compensaties omdat onze spelers professionele en economische schade lijden’, zegt Lior Aizenberg, woordvoerder van de Israëlische federatie.

Daarnaast zouden alle toekomstige evenementen in Saudi-Arabië ‘onmiddellijk’ geannuleerd moeten worden, meent Aizenberg. ‘Ze organiseren een wereldbekertoernooi terwijl onze spelers niet mogen deelnemen. Dat is voor ons onaanvaardbaar.’

Geen wereldkampioene

De Oekraïense Anna Muzychuk, die de wereldtitel bij de vrouwen op haar naam heeft staan bij zowel blitz als rapid, zal dan weer niet deelnemen aan het toernooi onder meer omdat ze tijdens haar verblijf in Riyad geen abaya wil dragen, een lange, losse jurk (meestal zwart) die tot op de grond reikt en ook de haren bedekt, maar handen en voeten toont.

‘Er zijn grenzen en een hoofddoek dragen in Iran was zo ver als ik wilde gaan’, schreef de 27-jarige Muzychuk op Facebook. Dat de kledingvoorschriften niet gelden tijdens het toernooi zelf verandert voor haar niets aan de zaak. ‘Ik houd vast aan mijn principes, ook al kon ik er op vijf dagen tijd meer verdienen dan op twaalf andere toernooien samen.’

Eerste keer

Aan het King Salman International Schaaktoernooi, nemen 236 spelers uit zeventig landen deel. De winnaar mag naar huis met de prijzenpot van twee miljoen dollar.

Het is de eerste keer dat een schaaktoernooi wordt toegelaten in het islamitische land. Vorig jaar verbood grootmoefti Abdulaziz Al-Sheikh, de hoogste religieuze autoriteit in Saudi-Arabië, het schaakspel nog omdat het tijdverlies is en tot rivaliteit tussen de spelers kan leiden. Maar de huidige kroonprins Mohammed bin Salman, die in de laatste maanden al verschillende drastische veranderingen heeft doorgevoerd in het land, rijk aan olie, zegde dat verbod vaarwel.