Snowboarder Seppe Smits is dé Belgische hoop op medaillegewin tijdens de Winterspelen in Pyeongchang. Hij start er in februari als regerend wereldkampioen in de slopestylecompetitie.

Even leek de voorbereiding van Smits in het honderd te lopen na een val vorige maand op training. Hij liep een botkneuzing op in de knie, maar het ergste leed is intussen achter de rug. “Het gaat al veel beter. Vorige week kon ik hier op de piste in Aspen (in Wilrijk, red) zonder pijn met het snowboard de piste afdalen. Met springoefeningen wacht ik nog even tot ik weer op echte sneeuw sta in het buitenland. Ik verwacht geen problemen voor de wedstrijden van volgende maand en de Spelen.”

In de loop van volgende week, kort na Nieuwjaar, zet Smits zijn voorbereiding verder in Oostenrijk. “Daar ga ik mijn knie verder testen en weer proberen in het ritme te komen. Daarna gaat het richting Zwitserland om er te trainen en aansluitend deel te nemen aan een wedstrijd. Ik ga tot de Spelen zolang mogelijk in de bergen proberen te blijven want daar voel ik mij thuis en word ik minder belaagd door de media die het over mijn medaillekansen willen hebben (lacht).”

Seppe Smits is dan ook de regerend wereldkampioen in een olympische discipline, de slopestyle, maar een gouden WK-medaille is allerminst een garantie op evenveel succes tijdens de Spelen benadrukt hij. “Het kan zo misschien lijken voor de buitenwereld maar in het snowboarden gaat dat niet op. Op het WK ontbraken enkele toppers, de sneeuw en de weersomstandigheden zullen in Pyeongchang ook helemaal anders zijn (dan in Sierra Nevada, waar hij wereldkampioen werd, red). Het parcours voor de slopestyle zal uiteraard ook anders zijn. Iedereen moet dus een nieuwe uitdaging aangaan en een nieuwe run in elkaar steken. Wie zich het best aanpast aan de omstandigheden, zal met een mooi resultaat naar huis komen. Ik ga de Spelen aanpakken zoals elke andere wedstrijd, niet denken aan wat de media van mij verwachten, maar focussen op mijn eigen prestatie en proberen plezier te hebben in het snowboarden.”

Smits start ook in de big air, maar die ligt hem minder. In die discipline krijgt een snowboarder punten voor een jump, terwijl hij in de slopestyle een parcours met rails en tricks moet afleggen. “Ik denk iets meer kans te hebben in de slopestyle, want ik ben redelijk perfectionistisch in het snowboarden en dat is een troef in de slopestyle. Je moet landen na zes opeenvolgende obstakels en alles heel technisch kunnen afwerken. Ik zou scoren in de slopestyle ook iets prestigieuzer vinden want het is de meest complete discipline in het snowboarden.”

Naast Seppe Smits zal ook Sebbe De Buck België op de Spelen vertegenwoordigen in het snowboarden. De Buck werd op het WK slopestyle dit jaar vierde. Twee Belgen op één olympisch podium, kan het? “Dit jaar hebben we op een wereldbekerwedstrijd in Italië samen op het podium gestaan. Ik vind dat nog een toffere prestatie dan mijn WK-titel want als je met een vriend op het podium staat, kan je zo’n ervaring delen. Dat maakt het nog specialer dan er alleen staan met een medaille.”