Palestijns meisje (16) langer in Israëlische gevangenis wegens ‘mogelijk gevaarlijk’
Foto: AFP

De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi, die bekendheid verwierf door twee Israëlische soldaten te slaan, moet vier dagen langer in de gevangenis blijven. Ze ‘belemmert mogelijk het onderzoek', klinkt het, of betekent zelfs ‘een gevaar voor de soldaten’.

Tamimi zit momenteel vast in de beruchte Israëlische kindergevangenis Moscobiyeh. Ook de moeder en een neef van de tiener moeten langer in hechtenis blijven, oordeelde maandag de militaire rechtbank.

Het meisje verwierf bekendheid met filmbeelden die viraal gingen waarin ze twee Israëlische soldaten uitdaagt en slaat. Dat deed ze volgens haar vader nadat een van haar familieleden een rubberkogel van het leger (IDF) in het gelaat had gekregen en ernstig verwond werd. Haar woning was ook bestookt met traangasgranaten, zei ze. Eerder waren al een oom en een neef van haar door de IDF gedood en werd haar moeder door soldaten in het been geschoten.

Volgens het Israëlische leger werden de militairen bestookt met stenen vanuit het huis, en hebben ze daarop het gezin uit het huis gehaald.

Vorige dinsdag werd Tamimi midden in de nacht uit haar woning gehaald in Nabi Saleh, nabij Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Ze werd opgesloten. Tamimi moest inmiddels voor een militaire rechtbank verschijnen, waar ze verzocht werd ‘bekentenissen’ af te leggen.

De Israëlische beweging Vrede Nu prees later het gedrag van de soldaten, omdat die niet gereageerd hadden op de klappen van het meisje. In rechtse en extreemrechtse Joodse kringen werd de non-respons van de soldaten dan weer een kaakslag voor het leger genoemd. Het activisme van de Tamimi’s - opkomen voor de rechten van de Palestijnen - werd door de rechtbank maandag als ‘provocatief gedrag’ bestempeld.

Deze beelden van Ahed Tamimi gingen de wereld rond: