‘Nog niet einde verhaal voor Djalali’
Foto: BELGA

Er is nog steeds een kans dat het doodvonnis tegen de Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali wordt herzien. Zo reageert advocaat Zouhaier Chihaoui op het nieuws maandag dat het hoogste gerechtshof in Iran het omstreden vonnis heeft bevestigd.

Volgens Chihaoui, de advocaat van Djalali’s vrouw, gebeurde dat immers al op 11 december en loopt er sindsdien een procedure ter herziening van dat vonnis. Dat zegt de raadsman aan Bruzz.

Hij ijvert er ook voor dat het Iraanse gerechtshof de zaak ten gronde onderzoekt, ‘wat nooit gebeurd is’. Een herziening is zeldzaam en als ze wordt afgewezen, is het volgens Chihaoui ‘einde verhaal’ voor Djalali.

Nieuwe advocaat

Djalali heeft sinds kort ook een nieuwe advocaat, Zeynab Taheri, die eerder werd geweigerd door de Iraanse rechter. Volgens Chihaoui heeft zij ‘geen banden met de Iraanse autoriteiten’.

‘Ik ben hoopvol dat met haar goed valt samen te werken en een herziening van het vonnis mogelijk is’, klinkt het. Chihaoui maakte alvast de twee VN-rapporten aan haar over waarin de ‘onmiddellijke vrijlating’ van Djalali wordt geëist. Hij hoopt dat Taheri deze voorlegt aan het hoogste gerechtshof.

‘De VN-rapporten bevestigen dat er nooit een echt proces is geweest. Met die rapporten zijn België en Europa in staat om nog meer politieke druk op Iran uit te oefenen. Alle landen die de democratische rechtsstaat hoog inschatten moeten hier achter staan’, stelt Chihaoui.

Nog geen datum

Ook na het rapport van de VN had de procureur in Iran al laten weten dat het doodvonnis blijft gelden, evenwel zonder een datum te plakken op de uitvoering ervan.

Djalali zit sinds april 2016 in een cel in Teheran. Hij wordt beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten tegen de Iraanse nationale veiligheid. Een week geleden toonde de Iraanse televisie een video waarin de wetenschapper bekentenissen aflegt. Djalali's vrouw zegt dat hij die ‘bekentenissen’ aflegde na drie maanden psychologisch en fysiek gefolterd te zijn.