Club Brugge gaat als autoritair leider de winterstop in
Foto: Photo News

Club Brugge heeft 2017 afgesloten met een fel bevochten thuiszege (4-2) tegen Moeskroen. De leider van de Jupiler Pro League verloor daardoor zowel in 2016 als 2017 niet in eigen huis en zet met maar liefst 53 op 63 de beste reeks van een leider in de Jupiler Pro League sinds de invoering van Play-off 1 in 2009 neer. Club had het op zijn kerstfeestje nochtans niet onder de markt tegen een stug Moeskroen en kon pas in het slot tegen tien man afstand nemen. Diaby scoorde de winning goals.

Kerstvoetbal en Club Brugge, het bleek in het verleden niet altijd een succesvolle combinatie. En ook vandaag had blauw-zwart de kerstkalkoen duidelijk niet goed verteerd. Ivan Leko had nochtans dezelfde elf spelers de wei ingestuurd die de voorbije week uitstekend hadden gepresteerd tegen Anderlecht (5-0) en in Mechelen (0-3).

Maar op het miserabele veld van het Jan Breydelstadion - de winterstop komt geen dag te vroeg - slaagde Club Brugge er in de eerste helft niet in om een volwaardige aanval in elkaar te boksen. Een schot van Cools op Butez in de tweede minuut, nadien volgde de grote leegte.

Moeskroen hield achterin makkelijk stand en kwam er regelmatig gevat uit. En dus was het niet eens verrassend dat de bezoekers na 33 minuten op voorsprong kwamen. Benjamin van Durmen mocht te makkelijk voorbij Denswil lopen en tikte de bal via Butelle in doel. Van kerstsfeer was er even geen sprake meer in Jan Breydel.

Tijdens de rust moet het gestormd hebben in de Brugse kleedkamer, want Club schoot furieus uit de startblokken in de tweede helft. Met de uitstekend ingevallen Clasie voor Nakamba kreeg de thuisploeg plots wel grote doelkansen. Doelman Butez moest drie keer ingrijpen op een halve minuut tijd op een kopbal van Vanaken, een rebound van Limbombe en een poging van Wesley. Het doelpunt viel twee minuten later. Anthony Limbombe knalde de bal vanop rechts loeihard in de bovenhoek.

Club rook bloed en duwde Moeskroen met de rug tegen het eigen doel. Mechele kopte een corner tegen de lat. Even later ging de bal op de stip na een lichte trekfout van De Medina op Diaby. De Moeskroen-verdediger kreeg ook een rode kaart van scheidsrechter Visser. De onvermijdelijke Ruud Vormer zette zich achter de elfmeter en zette de strafschop net zoals tegen Anderlecht feilloos om.

Club Brugge gaat als autoritair leider de winterstop in
Foto: Photo News

De buit leek binnen voor Club Brugge, maar dat liet zich onbegrijpelijk toch terug in slaap wiegen. Met noodlottige gevolgen. Want op een vrije trap kwam Moeskroen verrassend genoeg met tien man terug langszij. Godeau kopte met de achterkant van het hoofd voorbij Butelle: 2-2.

Alsof Club opnieuw een prikkel nodig had om goed te voetballen. Drie minuten later stuurde Vanaken met een knappe dieptepass Diaby alleen voor Butez. De Malinees faalde niet en zette de thuisploeg opnieuw op voorsprong. In de blessuretijd maakte Diaby er nog 4-2 van.