Dit betekent die 'brut' op de fles bubbels die je straks gaat ontkurken
Foto: Shutterstock
Heb je in de supermarkt ook al staan twijfelen tussen een champagne 'brut' of 'demi-sec' omdat je niet juist weet waarover het precies gaat, dan ben je vast niet de enige. Er zijn namelijk zes soorten bubbels en die gaan van 'extra brut' tot 'doux'. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dit overzicht helpt je op weg.

Op champagne- en cavaflessen kunnen zes termen opduiken om aan te tonen wat je uiteindelijk in je glas zult proeven. Vooral de term brut zie je vaak terugkomen en dat heeft alles te maken met de hoeveelheid suiker die in het goedje zit. Een overzicht van minder zoet naar heel zoet:

  • Extra brut: wordt gemaakt met heel weinig suiker, tussen de 0 en de 6 gram per liter
  • Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter
  • Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter
  • Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter
  • Demi-sec: wat zoveel betekent als 'half-droog', dit wordt al behoorlijk zoet met 33 à 50 gram suiker per liter
  • Doux: het Franse woordje voor 'zoet' en dat maakt het ook waar. Hier vind je meer suiker in terug dan in een blikje frisdrank, namelijk zo'n 50 gram per liter

Hoewel enkele eeuwen geleden meer de voorkeur werd gegeven aan zoetere bubbels, is de brut al een tijdje de nummer één bij uitstek. Terwijl er in het verleden tijdens de tweede fermentatie vaak heel wat suiker werd toegevoegd, is dat nu steeds minder het geval. Het is naar verluidt dankzij champagnehuis Pommery dat we sinds midden de negentiende eeuw die minder zoete versie vaker zijn gaan drinken.