Mathieu van der Poel is hersteld van zijn verkoudheid en dat heeft de concurrentie geweten. De Nederlander won de veldrit in Heusden-Zolder met overmacht. Van der Poel ging er al snel vandoor, enkel man in vorm Wout van Aert kon eventjes volgen. Net voor halfweg koers liet VDP ook Van Aert achter, die uiteindelijk nog vol aan de bak moest in de strijd om de tweede plaats. Een sterke Laurens Sweeck smeet zich naar die tweede podiumstek, Van Aert moest tevreden zijn met plaats drie.

Mathieu van der Poel kwam in Heusden-Zolder bijna volledig hersteld aan de start, na zijn hardnekkige verkoudheid. Wout van Aert, die de laatste twee wedstrijden op zijn naam schreef, was echter op zijn hoede voor Van der Poel, zo vertelde hij voor de start. “Ik hou er rekening mee dat we weinig van zijn ziekte gaan merken”, vertelde Van Aert bij Sporza.

Geen slijtageslag, wel demonstratie

En gelijk kreeg hij. Van der Poel toonde van bij de start dat hij het dipje te boven was gekomen en trok meteen alles op een lint. Van Aert volgde wel gezwind, in de achtergrond konden enkel Telenet-Fidea ploegmaats Lars Van der Haar en Daan Soete even hun wagonnetje aanpikken bij de twee tenoren in de cross.

Laurens Sweeck kende een rampzalige start en moest zich uit de achtergrond weer in de wedstrijd knokken. Na drie van de negen ronden leek het er op dat Van Aert en Van der Poel zouden beginnen aan een lang uitgesponnen slijtageslag, maar daar besliste de Nederlander bij het begin van ronde vier anders over.

Niemandsland

VDP kon een gaatje slaan op de wereldkampioen en gaf dat niet meer uit handen. Met nog vier ronden voor de boeg bedroeg het kloofje tussen de twee al veertien seconden, dat diepte Van der Poel meter per meter verder uit. Van Aert wist dat hij geklopt was, en moest in niemandsland trachten zijn tweede plaats ook vast te houden. Pitbull Sweeck hield zijn tempo gestaag vast en achtervolgde met nog drie ronden te gaan op 15 seconden van Van Aert.

Op het bochtige parcours in Heusden-Zolder zag Sweeck Van Aert ook telkens in de verte voor zich uit rijden, met dat mikpunt voor zich kwam hij in de zevende ronde opnieuw in het wiel van de wereldkampioen. Zo kregen de toeschouwers in Heusden-Zolder nog een knap duel te zien om de tweede plaats, naast de indrukwekkende demonstratie van Mathieu van der Poel. “Ook ik sta ervan te kijken”, gaf Adrie van der Poel toe tijdens de live-uitzending.

Van der Poel, helemaal hersteld na zijn verkoudheid, vatte de laatste ronde aan met net geen minuut voorsprong op de strijdende achtervolgers Sweeck en Van Aert. Ook in de laatste ronde kwam er lang geen afscheiding tussen die twee, na een klein foutje van Van Aert gaf Sweeck het kleine gaatje niet meer uit handen. Na twee overwinningen op rij moest Wout van Aert zich dus tevreden stellen met een derde plaats.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Laurens Sweeck +33”

3. Wout Van Aert +33”

4. Lars van der Haar +1’18”

5. Daan Soete +1’39”

6. Corne Van Kessel +1’54”

7. Tim Merlier +1’55”

8. Toon Aerts +1’58”

9. Michael Vanthourenhout +2’07”

10. Jens Adams +2’40”