Jessica Chastain noemt eigen cover ‘triest’
Foto: AFP

De ‘witte’ cover van een krantenbijlage bij de Los Angeles Times is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Ook actrice Jessica Chastain, die zelf op de cover staat, heeft het over een gemiste kans.

Op de cover staan zes bekende actrices, die vragen om een ‘verandering van focus’ in Hollywood. Geen overbodige vraag, als je weet dat vrouwen in Hollywood nog altijd significant minder worden betaald dan hun mannelijke collega’s. Met Jessica Chastain, Kate Winslet, Margot Robbie, Diane Kruger, Saoirse Ronan en Annette Bening verzamelde het magazine ook niet de minsten.

Maar de cover werd niet goed onthaald door het publiek. Vooral omdat geen van de blanke actrices er blijkbaar een probleem mee had gemaakt dat ze niet worden vergezeld door een collega met andere huidskleur. Op sociale media wordt vooral Chastain aangesproken, een vurig voorvechtster van gelijkheid in Hollywood. De actrice hulde zich niet in stilzwijgen.

‘Het is triest om te zien dat er geen gekleurde vrouw op de foto staat over onze films met een vrouwelijke hoofdrol’, luidde haar antwoord. Ze vroeg haar volgers ook naar hun favoriete film met een gekleurde vrouw in de hoofdrol van het afgelopen jaar, meteen gevolgd door de vaststelling dat het verschrikkelijk is dat ze er zelf niet minstens vijf kan bedenken.

Hollywood werd de voorbije jaren vaker bekritiseerd door de ondervertegenwoordiging van gekleurde acteurs. In 2015 werd de hashtag #OscarsSoWhite gelanceerd, uit teleurstelling met de voornamelijk blanke genomineerden.