Facebook blokkeert accounts Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov
Foto: AFP

De Russische autoriteiten willen weten waarom Facebook en Instagram de account van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov hebben geblokkeerd. Dat schrijft The Guardian.

Ramzan Kadyrov is een voormalige Tsjetsjeense rebellenleider, maar is ondertussen een medestander van de Russische president Vladimir Poetin.

Zijn socialemedia-accounts werden zaterdag geblokkeerd, enkele dagen nadat de Verenigde Staten sancties hadden uitgevaardigd tegen Kadyrov wegens zware schendingen van de mensenrechten. Washington beschuldigt Kadyrov onder meer van standrechtelijke executies, foltering, verdwijningen en het met de voeten treden van de mensenrechten.

Kadyrov is een fervente gebruiker van sociale media. In het verleden postte hij op Instagram foto’s waarop hij tijgers knuffelde en worstelde met krokodillen. Hij gebruikte zijn accounts ook om doodsbedreigingen te uiten aan tegenstanders van de Russische president.

In het Russische parlement wordt de schorsing gezien als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Dzhambulat Umarov, de Tsjetsjeense minister van Informatie, heeft het dan weer over een ‘laffe cyberaanval’ van de Verenigde Staten.