Turkije controleert alle Nederlandse reizigers met honden
Ataturk Airport Foto: IMAGEGLOBE

De politie van de luchthaven van Istanboel controleert met honden de bagage van passagiers uit Nederland. De maatregel zou een reactie zijn op extra controles op Turkse passagiers in de luchthaven van Schiphol afgelopen weekend.

De politie van de internationale luchthaven Ataturk hield passagiers tegen die maandagavond laat waren aangekomen met een vlucht van Turkish Airlines vanuit Amsterdam. Ze gebruikten snuffelhonden om de bagage van de passagiers te controleren, aldus het staatspersagentschap Anadolu.

Nieuwswebsite A Haber, die bij de overheid aanleunt, toonde eerder videobeelden van een passagier waarop te zien is hoe een Nederlandse politieagent met honden Turkse passagiers controleerde die op weg waren naar Istanboel. De controles in Turkije zouden dan ook een reactie zijn op die controles in Nederland op zondag. Er werd echter nog geen officiële communicatie verspreid over de reden voor de extra controles.

In oktober waren er ook al extra controles in de luchthaven van Istanboel op passagiers die naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen reisden. Toen lieten de Turkse autoriteiten weten dat die controles het gevolg waren van gelijkaardige controles op de Weense luchthaven. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had het toen ook over ‘ongepaste’ controles door de Oostenrijkse autoriteiten.

De diplomatische betrekkingen tussen Turkije en Nederland verlopen sinds het referendum over het uitbreiden van de macht van de Turkse president erg moeilijk. Nederland verbood een aantal campagnebijeenkomsten van Turkse politici die hun landgenoten in Nederland wilden overtuigen te stemmen. De Turkse premier Erdogan vergeleek dit met nazi-praktijken.