Nederlands parlementslid haalt zich woede Iran op de hals

De Nederlandse politicus Henk Krol, fractieleider van 50Plus, heeft zich de woede van Iran op de hals gehaald door op tv een cadeau weg te gooien dat hij gekregen had van de Iraanse ambassadeur.

Krol had vorige week als kerstgeschenk een zak pistachenootjes gekregen van de Iraanse ambassade in Den Haag. In een uitzending van tv-zender Powned was te zien hoe Krol de nootjes in de vuilnisbak gooide, omdat Krol vernomen had dat het cadeau alleen aan mannen was gestuurd.

'Ik vind dat dermate beledigend dat ze om die reden de prullenbak in gaan', aldus Krol in de uitzending.

Maar volgens de Iraanse ambassade bleek Krol niet over de juiste informatie te beschikken. 'Zijn houding jegens Iran is negatief, hij beweert ten onrechte dat de cadeautjes alleen naar mannen zijn verstuurd. Terwijl ze naar naar alle Nederlandse fractieleiders zijn gestuurd, wat hun geslacht ook is', aldus de ambassade in een verklaring.

'Vergelijk met executies'

Daarop gaf Krol toe dat hij een fout heeft gemaakt, maar excuses kwamen er niet. 'Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij. Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver', klonk het bij de NOS. 'Iran heeft niet de beste traditie als het gaat om vrouwenrechten, homorechten en überhaupt mensenrechten.'

Ook in het Iraanse parlement kwam de actie van Krol ter sprake. Parlementslid Hossein Naqavi Hosseini omschreef de daad van Krols als 'onmenselijke reactie op een menselijke daad', maar dat maakte weinig indruk op het Nederlandse parlementslid.

'Als je dit vergelijkt met de publieke executies die in Iran worden uitgevoerd en de positie van vrouwen en homoseksuelen, dan is het inderdaad wel héél onmenselijk wat ik heb gedaan’, aldus Krol op de NOS.